10 érdekes különbség a női és a férfi agy között

Tudósok már számos kutatást végeztek a nők és a férfiak agyának különbségeit vizsgálva. A szebbik nem agyának mérete ugyan kisebb, azonban létezik egy különös képessége, miszerint két agyféltekéjét egy időben is működtetni tudja…

 16_CIKK__01_NŐI_AGY_FÉRFI_AGY

Ezt vehetjük észre akkor, amikor például egy hölgy zökkenőmentesen folytatja a hétvégi nagybevásárlást, mialatt felveszi a telefont és beszédbe elegyedik a hívóval, miközben még a mellette szaladgáló gyerekeket is szemmel tartja – ellenben a férfiakat szinte azonnal kizökkentheti elmélyült tevékenységükből egy váratlanul beeső telefonhívás.

Noha a nők agya méretét tekintve kisebb, ám több agysejtet rejt magában, mint a férfiaké, és a két agyféltekét összekötő kéregtest is fejlettebb. 

A tudósok egy Torinóban végzett vizsgálat során 10 ezer résztvevő segítségével készítettek egy felmérést, hogy ezzel alátámasszák tudományosan is, hogy a két nem agya valóban különböző. A tanulmány – melynek eredményeit a Public Library of Sciences folyóirat egyik korábbi számában is megjelent – 15 más-más tulajdonságot vizsgált a két nem agyműködését illetően, hogy kiderüljön, melyeket nevezhetünk „tipikusan nőies” vagy „tipikusan férfias” vonásnak.

16_CIKK__03_NŐI_AGY_FÉRFI_AGY

Eszerint elmondható, hogy míg az érzékenység, a magasabb érzelmi intelligencia a nőkre jellemzőbb, és vele együtt a gondoskodás, az aggodalmaskodás is – addig az erősebbik nem tagjai inkább kerülik a szélsőséges érzelmeket, ám cserébe jobbak a szabályok követésében, és lelkiismeretesebben oldják meg a feladataikat.

Nézzünk meg 10 érdekességet, hogy milyen különbségeket találtak még tudósaink?

1. A vásárlás:

Ami a nőnek egy hosszas jóleső kikapcsolódás, a férfinak gyorsan megoldandó feladat!Talán hihetetlen, de a férfiak mindössze 8 percbe telik kiválasztani a megfelelő inget, öltönyt – talán azért mert számukra a vásárlás egyenlő egy kellemetlen elintézendő hivatali vagy orvosi feladattal. Csőlátásuk segíti őket ebben, melyet még egykori vadász-életükből hoztak.

 2. Tájékozódás:

a férfi irányokban gondolkodik, míg a nő támpontokat keres

A férfiak – akik több százezer éven át hajtották a zsákmányt – eközben kiváló tájékozódási képességre tettek szert, eközben a nők sohasem merészkedtek a látóhatáron túlra: ha láttak egy helyet, fát, vagy egy másik kunyhót – ezekből a támaszpontokból már haza is találtak. Így van ez a mai napig: ha egy nőt akarunk útbaigazítani, ne azt mondjuk, haladjon északra 50 métert, majd onnan jobbra, hanem: menjen el a tóig, aztán ahol meglátja a sárga sorházakat, ott forduljon el jobbra.

16_CIKK__02_NŐI_AGY_FÉRFI_AGY

 3.      Szókincs és kommunikáció

Amíg tájékozódni jobban tud a férfi – a nő verbális képességeivel tűnik ki. Fejlettebb szókincs, árnyaltabb fogalmazás, és kifinomultabb kommunikáció jellemzi a hölgyeket, akik az érzelmeiket is jobban ki tudják fejezni.

 4.      Helyzetmegoldás:

Amikor egy helyzet vagy probléma megoldására kerül sor, a nők szeretnek beszámolni arról, hogyan is jutottak el ideáig – miközben egy férfi megelégszik azzal is, ha csupán a végeredményt közli.

 5.      Társadalmi kapcsolatok:

Míg a férfiakra – még társasági élményeik során is – a versengés és a hatalomvágy hatnak motiválóan – addig a nőkre inkább a tartalmas beszélgetések és a közösségi élmények.

 6.      Függetlenség vagy összefogás?

Míg a nők akkor érzik jól magukat, ha csapatjátékosként, másokkal összefoghatnak – a férfi számára inkább a szabadság és a függetlenség a hajtóerő.

 7.  Jókedv és hangulat:

A nők hajlamosabbak a depresszióra, mivel az ő agyukban 50%-al kevesebb a szerotonin nevű hormon, mint a férfiakéban.

 8.      Határozottság:

Önbizalom és határozottság tekintetében a férfiak jobban a helyzet magaslatán állnak.

 9.       Problémakezelés:

Míg a férfiak racionálisabban, az adott problémára fókuszálva sokáig önmagukba emésztik magukat, addig a nők szeretik azt inkább jó alaposan kibeszélni magukból.

 10.    Koncentráció:

A nők képesek több szálon futni, azaz egyszerre több dolgon is rajta tartani a figyelmüket – miközben a férfi nagyon koncentrál – de általában csak egyetlen dologra.

 

Képek: zmescience.com; youtube.com

Vélemény, hozzászólás?