10 perc miatt százezres bírság?

A sebességkorlátozásokat időnként szinte kivétel nélkül mindenki átlépi. Vannak akik, azért, mert sietnek valahova, mások szimplán megszokásból, pedig a legtöbbször 5 percet se spórolnak vele, ha átlépik azt a bizonyos határt.

Mennyivel szokás gyorsabban menni a megengedettnél?

A gyorshajtás miatti bírságok mértékét nagyban meghatározza az, hogy mennyivel lépted át az adott sebességet – ez közismert tény. Így ha nem egy kivételesen sürgős dolog miatt lép rá az ember a gázpedálra, azért igyekszik ügyelni rá, hogy 10-20km/h-nál többel ne nagyon lépje túl a megengedett maximális sebességet. E fölött az érték fölött akár egy fél fizetésnyi összeget is követelhetnek a szabálytalanságért.

Mikor éri meg gyorsan hajtani?

Természetesen soha nem éri meg, hiszen a sofőr nem csak a saját maga testi épségét, de még rajta kívül sokan másokét is kockáztatja. De mégis, érdemes egy kicsit elgondolkodni rajta, hogy mennyivel kell túllépni a sebességet ahhoz, hogy az valóban lerövidítse az utazás idejét.

Városon belül szinte lehetetlenség a néhány percnél több időmegtakarítás. Vegyünk egy példát. Tegyük fel, hogy 30 kilométert szeretnénk megtenni városon belül, ahol végig 50-es táblákkal találkozunk. Ebben az esetben az utazási idő, gázfelengedés nélkül 36 perc. Szabályos közlekedés esetén jóval nagyobb esély van rá, hogy végig zöldet kapunk, de a lámpák állásának kérdésétől ezúttal tekintsünk el.

Tapossunk egy kicsit oda és lépjük át a sebességet 10 km/h-val. 60 km/h-val haladva egészen pontosan 6 percet lehet spórolni és mindez egy kisebb helyszíni bírságot vonhat maga után.

Menjünk 70-el! Ebben az esetben 10 perccel futunk be hamarabb, mintha szabályosak lettünk volna. Ha nagyon bátor a sofőr és 80-ra emeli a tempót, akkor összesen 13 perccel érhet oda hamarabb. Bár mégis úgy gondolom, érdemes megemlíteni, hogy az ilyen mértékű sebességeltérésnél, szinte biztos, hogy több lámpa állítja meg a járművet.

highway

Hosszútávon mások az eredmények

A sebességtúllépés kizárólag akkor „éri meg”, ha legalább 2-300 kilométerre van az úti cél. Ha 100 km/h-val mész és 100 kilométert szeretnél megtenni, akkor azt pontosan 1 óra alatt fogod megtenni. 140-nel száguldva még mindig csak 17 perc a spórolási idő, 160-nál 22 perc, feljebb pedig merem remélni, hogy nincs is szükség a számlálásra. 🙂

300 km-re eső úti cél esetén, ha 100-al megyünk, 3 óra alatt tesszük meg az utat. Itt autópálya tempóba kapcsolva, 130-al majdnem háromnegyed órával rövidülhet az idő.

Talán nincs is értelme tovább fejtegetni a kérdést, egész egyszerűen rövidtávon, ha csak nem emeled duplájára a sebességet, legfeljebb 5-10 percet takaríthatsz meg.

Vélemény, hozzászólás?