Ukrán válság: Lengyelország csatornát építene, hogy elkerülje az orosz ellenőrzést

Donald-Tusk_3001948b
Donald Task Lengyel miniszterelnök

Lengyelország csatornát vágna a Kalinyingrádi területig nyúló Visztula-turzáson, hogy közvetlen, orosz ellenőrzés nélküli hajózó útvonalat nyisson a Balti tenger felől Elblag város kikötőjéhez – közölte hétfőn a TVN24 lengyel hírtelevízió.

A kormányzó Polgári Platform (PO) azzal magyarázza a napokban nyilvánosságra hozott tervét, hogy megváltozott az ország geopolitikai helyzete.
    Az elblagi kikötőt jelenleg csak a Baltyijszk városánál lévő keskeny szoroson át, vagyis a kalinyingrádi orosz enklávé felségvizein keresztül lehet megközelíteni, s Lengyelország egy ötéves államközi szerződés alapján jogosult a szoroson hajózni. A szerződés jövőre lejár, és fennáll a veszélye, hogy azt Ororszország nem hosszabbítja meg a lengyel kormánynak az orosz-ukrán konfliktusban tanúsított kiállása miatt.
    Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) pártja viszont rámutat: a tervet eredetileg a mai ellenzék készítette, s azt egy éve még ellenezte a kormány. A jelenlegi előterjesztés a közelgő, novemberi önkormányzati választásokkal függ össze – mondják. A tervezetet a környezetvédők is ellenzik.
    Mint a TVN24 közölte, a kormány jelenleg négy különböző csatornaépítési változatot mérlegel.
    A Visztula-turzás földnyelvét átvágó csatorna megépítése a 15. század óta többször is felvetődött, s e terveknek mindig geopolitikai hátterük volt. Többek között Báthory István erdélyi fejedelem is mérlegelte az építkezést, hogy hátrányos helyzetbe hozza a vele szembeszegülő Gdansk szabadvárosát.

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/po-zmieni-zdanie-w-sprawie-przekopania-mierzei-wislanej,458005.html
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/poland/11024452/Poland-plans-new-canal-to-by-pass-Russia.html
http://www.truso.republika.pl/page10111066864799c6f311ac4.html 


Hasonló cikkek