A szalmabála ház berendezési praktikái – FILM

A szalmabálából készült házak berendezési lehetőségeinek tárháza végtelenebbnek tűnik, mint a hagyományos anyagokból készült házak esetében. Pontosan elég nehéz meghatározni az okát, de talán a falak adnak rá magyarázatot, és az, hogy már a tervezésnél tollhegyre kerülnek olyan berendezési elképzelések, melyek kreatív tovább gondolása elképesztő eredményekre képes.

Minden otthonnak van egy sajátos varázsa, ez tagadhatatlan. Többek közt a terek, tárgyak és színek egymáshoz való viszonyának és az akusztikának köszönhetően. A szalma épületek belső terének első és legfontosabb benyomása rendszerint az, hogy melegebb, barátságosabb és otthonosabb. Ugyanakkor szinte sohasem hiányozhat belőle a kályha, függetlenül attól, hogy milyen. Ugyanakkor a berendezésnek általában nem csupán esztétikai, hanem praktikussági funkciója is van egy ilyen házban.

Akik ezt a technológiát választják, az esetek legnagyobb százalékában azt lehet mondani, hogy környezettudatos emberek. Azaz egy kályha például szolgálhat díszként is, de ha arról van szó, befűthet akár három teret is úgy, hogy a gáz nincsen bevezetve. A lehetőségek tárháza végtelen az antik stílusirányzattól a keletin át egészen az európai, vagy amerikai modernig.

A cipősarok lehet egyszerű kitört cipősarok, de lehet akár fogas is. És ehhez hasonló praktikákat sorolhatnék a végtelenségig, de ehelyett inkább Révész Márton berendezési praktikáit szemléltetem, aki Nyíregyháza-Oroson él szalmabála házában, egészséges és tudatos életet:

https://www.youtube.com/watch?v=LZvTR11jI84

 

Vélemény, hozzászólás?