A természetesség a trend a hálószobákban 2016-ban

Külföldi tervezők szerint a 2016-os évet a természetes anyagok, az egyszerűség és a minőség uralják, mindezt úgy, hogy közben hangsúlyt kap a környezet is.

Ha az idei év a költözésről vagy a hálószoba felújításáról szól, akkor jó tudni, mire érdemes fókuszálni a berendezés során. Egy rosszul kiválasztott ágy vagy a nem összeillő színek az összhatást és a pihenést is tönkretehetik.

Szőnyeg helyett bambusz parketta

Egy helyiség arculatát leginkább a nagy felületek határozzák meg. A hálószoba megtervezését éppen ezért érdemes a padlózattal kezdeni. Ha tehát változtatni szeretne, kezdje ezzel. A szőnyeg, a parketta klasszikus darabok és igazán könnyű tisztántartani őket, de ha valami eredetibbre vágyik, akkor ajánljuk a bambusz padlót. Ez a természetes alapanyag igencsak ellenálló, jól bírja a napfényt és az egyéb külső hatásokat is. Természetesen ezen is jól mutat egy-egy kisebb, hosszú szálú szőnyeg is.

hálószoba_mabyt.hu_5

Természetesség a falakon is

A hálószoba összképét a falak színe is meghatározza. Ebben az évben a földszínű árnyalatok az uralkodóak, amelyeket egy-egy kontrasztos szín egészíthet ki. Ha a hálószobában tehát a bézs, a fahéj vagy a szürke szín dominál, akkor érdemes az egyik falat türkiz vagy akár sárga színnel feldobni. A tapéta esetében ugyanakkor érdemes visszafogottabbat választani, sokkal kellemesebb hatást kelthet ugyanis otthonában.

Ha trendkövetőek, bátran ajánljuk a természetes anyagok használatát is a falakon. A rusztikus fa és kő falburkolatoknak köszönhetően a hálószoba olyan lehet, mintha csak most „lépett volna ki”a katalógusból. Vigyázat! Ezeket az anyagokat azonban csak a nagyobb terekben ajánljuk. 

hálószoba_mabyt.hu_1

Minimalista stílusú ágy, extra kiegészítőkkel

Abban, hogy a hálószobában jól érezzük magunkat, az ágy kiválasztása is szerepet játszik. Idén ismét a tömör fa alapanyag hódít. Ha puhább fából készült ágyat választunk, mint a luc- vagy fenyő, akkor kíméljük a pénztárcánkat, ha bükkből, nyírből vagy tölgyből készült fekvőhelyet, akkor kicsit jobban megterheljük a családi kasszát. „Idén az egyértelmű, jellegzetes ugyanakkor egyszerű vonalak dominálnak. Ha egy egyszerűbb ágyat választunk, többet tudunk kísérletezni a kiegészítőkkel” – állítja Ambrózai Zsuzsanna, a mabyt.hu bútor webáruház munkatársa.

Az egyik legkedveltebb kiegészítője a hálószobának az állótükör, amely optikailag növeli a teret. Ám a fémből, acélból, sárgarézből készült kiegészítők mellett sem szabad elmenni, jellemzően itt a lámpákra érdemes koncentrálni. Legyen az asztali vagy álló, esetleg éjjeli lámpa, biztosan jól mutat majd a szobában.

hálószoba_mabyt.hu_2

Matracból is természeteset

Az alvás minőségéért elsősorban az ágyrács és a matrac felelős. Mindenki más testarányokkal, illetve igényekkel rendelkezik, ezért a franciaágy esetében érdemes két külön matracot vásárolni.

Egyre népszerűbbek a légáteresztő matracok, amelyek szilárd maggal rendelkeznek. Fontos a pontrugalmasság, ami azt jelenti, hogy a matrac csak ott süllyed le, ahol nyomást gyakorolunk rá. Az ún. bio habok pedig igazán környezet kímélőek, ugyanis szójakivonatból készültek.

Durvább alapanyagok, nem csak a kertben

Az egyszerűség, a tisztaság, a természetességhez való visszatérés az ágyneműknél is megjelenik. Egyre gyakrabban találkozunk organikus pamut huzatokkal, valamint liba- illetve kacsatollból készült dunyhákkal. Ha a helyiségben inkább a visszafogott árnyalatok uralkodnak, akkor válasszuk élénk színű huzatokat, kispárnákat és más kiegészítőket.

hálószoba_mabyt.hu_4

Az idei trendeknek megfelelően egyáltalán nem lesz szokatlan látvány a hálószobákban a durvább alapanyag megjelenése sem. Nem kell meglepődnünk, ha zsákvászonból varrt díszpárnákkal vagy szövetből készült függönyökkel találkozunk.

Cikk és képek forrása: mabyt.hu

mabyt bútor

Vélemény, hozzászólás?