Agrárkamara: a korábbi éveknél nagyobb lehet az idén a kereslet a magyar meggyre Európában

Az idén a korábbi éveknél nagyobb lehet a kereslet a magyar meggyre Európában, mivel a lengyelországi termés a májusi fagyok miatt jelentősen visszaesett – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint, bár a magyar meggytermelőknek is csaknem 20 százalékos terméskieséssel kell számolniuk a virágzáskori fagyok miatt, a legnagyobb versenytársnak számító lengyelek vesztesége elérheti a 75 százalékot, így idén Magyarország lehet az EU legnagyobb meggytermelője.

A NAK közleménye szerint az évi 60-90 ezer tonnányi magyar termés majdnem teljes egészét a kiváló beltartalmi értékű, belföldi nemesítésű fajták – elsősorban az érdi bőtermő, az újfehértói fürtös, debreceni bőtermő és kántorjánosi fajták – adják.

A belföldi keresletben évek óta erősödik a frisspiaci fogyasztás, bár a magyar vásárlók továbbra is a meggybefőttet veszik a legnagyobb mennyiségben – írták. A termés 80 százaléka külföldre – elsősorban Németországba – kerül: a kivitelben a friss meggy 20-25 ezer tonnát, a fagyasztott 4-6 ezer tonnát, a befőtt pedig 38-45 ezer tonnát tesz ki. Utóbbi az uniós ellátás majdnem fele, ezzel Magyarország az EU meggybefőtt-kereskedelmében vezető szerepet tölt be – áll a közleményben.

 

Vélemény, hozzászólás?