Az amerikai külügyminiszter Londonba, Párizsba és Varsóba látogat

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a jövő héten Londonba és Párizsba látogat, majd a davosi konferenciáról Varsóba indul

– jelentette be  csütörtökön Washingtonban Heather Nauert külügyi szóvivő.

Az amerikai diplomácia irányítója az Egyesült Királyságban és Franciaországban is a többhatalmi iráni atomalkuról és a szíriai helyzetről egyeztet partnereivel.

Washington ugyanis a 2015-ben Iránnal megkötött atomalku egyes passzusainak felülvizsgálatát és újratárgyalását szeretné elérni. Donald Trump elnök a múlt pénteken ugyan aláírta újabb 120 napra azt a dokumentumot, amely “igazolja”, hogy Teherán betartja a megállapodásban foglaltakat, vagyis ezzel bizonyos szankciós könnyítések fennmaradnak, ám jelezte, hogy ez volt az utolsó alkalom, hogy aláírta a dokumentumot. Trump egyúttal az amerikai törvényhozókat is felszólította a törvénybe foglalt megállapodás részleteinek felülvizsgálatára.

Szíriát illetően pedig Rex Tillerson szerdán fejtette ki a kaliforniai Stanford Egyetemen tartott beszédében ismét azt, amit már decemberben a védelmi minisztériumban is bejelentett: az Egyesült Államok hosszú távon Szíriában kíván maradni, s azt tervezi, hogy katonái mindaddig szír területen lesznek, amíg arra szerinte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet visszatérésének megakadályozásához szükség van. Tillerson Kaliforniában az indoklást kibővítette azzal, hogy Washington szerint az iráni befolyás erősödésének megakadályozása végett is szükségesnek látja a további katonai jelenlétét Szíriában.

Az amerikai külügyminiszter a jövő hét végén Donald Trump elnökkel együtt részt vesz a svájci Davosban rendezett világgazdasági fórumon, amelyen amerikai elnök utoljára 2000-ben vett részt. Trump – a Fehér Ház közlése szerint – az “Amerika az első” gondolat jegyében fogant politikáját kívánja bemutatni a világ politikai és gazdasági vezetőinek.

Rex Tillerson Davosból a lengyel fővárosba, Varsóba indul majd.

Vélemény, hozzászólás?