Bányászvárosok találkozója Tatabányán

Háromnapos fesztiválon látja vendégül péntektől Tatabánya a bányász múltjukat őrző Kárpát-medencei településeket, az eseményen neves fellépők mellett a városok csapatai szellemi és fizikai akadálypályán versenyeznek – tájékoztatták az szervezők az MTI-t.

A Május 1. parkban péntek délután minden csapat dominórendszert épít, majd a hidakkal kötik össze a csapatok asztalait, így a különböző alkotások egyszerre, egyetlen dominó eldöntésével szűnnek meg.

Pécs és Tatabánya polgármesterének beszéde után a csapatok felvonulása következik, majd kisorsolják a játékosok színeit. A napot a Boban Markovic Orkestar koncertje zárja.

A következő napon a Miner’s Run akadályverseny futamaira kerül sor. Az egy kilométer hosszú pályán a bányászok munkája közben előforduló feladatokat kell teljesíteni, mintegy 15 próbatétel során. Délután a csapatok közös kvízjátékon mérkőznek meg egy televíziós vetélkedő mintájára.

A közönséget szombaton a Peter Kovary & The Royal Rebels és a New Level Empire együttesek szórakoztatják.

Vasárnap a parkban gigantikus homokszobrot állítanak, majd a korabeli bányászújság, a Villám mintájára készült, de modern tartalommal megtöltött kiadványt osztanak szét a nézők között. Később kisorsolják a lapban található tombolákat. A találkozó végén Charlie zenél.

A bányászvárosok találkozóját a Jó Szerencsét Emlékév részeként rendezik meg. Az emlékév 2016 december 23-án kezdődött, mivel 120 éve ezen a napon hozták a felszínre az első csille szenet a tatai medencéből, és 2017 október 10-én zárul, Tatabánya várossá nyilvánításnak 70. évfordulójára emlékezve.

 

Vélemény, hozzászólás?