Bogyós gyümölcsökkel a vastagbélrák ellen!

Európában a vastagbélrák a második leggyakoribb ráktípus, világszerte egymillió új esetet diagnosztizálnak évente. Kockázatát jelentősen fokozza a mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás, a magas zsírtartalmú, de rostokban szegény étrend, a vörös húsok, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a cukorbetegség, a gyulladásos bélbetegségek, az öröklött tényezők, valamint a magas életkor. Mivel a vastagbélrák a legtöbb esetben az ún. polipokból alakul ki, a megelőzésben jelentős szerephez jut a kolonoszkópia, mely fényt deríthet ezekre az elváltozásokra.

bogyós

A rákbetegségek 10-70 százaléka az étrenddel hozható összefüggésbe, a vastagbélrák esetében azonban még ennél is erősebb a kapcsolat. A vastagbélrákos betegségek 90 százaléka megelőzhető lenne az étrend helyes megválasztásával, mivel a táplálkozási hiányosságok érzékenyebbé teszik a sejteket a genetikai károsodásra, és hatással vannak azokra a rákkeltő anyagcsere folyamatokra, melyek a vastagbélrák kialakulásában játszanak szerepet.

A bogyós gyümölcsök hatása

A bogyós gyümölcsök – fekete és kék áfonya, vörös áfonya, amerikai tőzegáfonya, szőlő, eper, vadszeder, fekete ribiszke, fekete törpeberkenye, homoktövis, sóskaborbolya, acai bogyó, goji bogyó, fekete bodza – a természetes növényi vegyületekben leggazdagabb gyümölcsök közé tartoznak. Bőségesen tartalmaznak értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és polifenol fitokemikáliák széles tárházát, melyek antioxidáns hatásuknál fogva számos daganatos betegség, így a vastagbélrák megelőzésében is több kutatásban hatékonynak bizonyultak.

A bogyós gyümölcsökben található polifenolok és más, bioaktív vegyületek vastagbélrák-ellene s hatása azon alapszik, hogy képesek befolyásolni a rákkeltő anyagcsere-folyamatokat, semlegesítik a szabad gyököket, és csökkentik a sejtek DNS-ének oxidatív károsodását, továbbá gátolják a rák fejlődésének és terjedésének egyes kulcsfolyamatait.

Szerencsére a vastagbél mikroflórája képes a bogyós gyümölcsök hatóanyagait felvenni. Ám a kutatók tovább vizsgálják ezeket a vegyületeket, hogy fokozzák a hasznosulásukat a szervezetben, és felfedezzék a ma még ismeretlen hatóanyagokat. Mindenesetre már ma is kijelenthető, hogy a bogyós gyümölcsöket érdemes fogyasztani, hiszen nagyon ígéretesnek bizonyulnak a vastagbélrák megelőzésében és kezelésében is.

Fotó: wikimedia.org/Arnstein Ronning, Jerzy Opiola, Jürgen Howaldt

Vélemény, hozzászólás?