Egyedi szennyvízelvezetésre tizenkétmilliárd forint áll rendelkezésre 2020-ig

Egyedi szennyvízelvezetések megoldására tizenkétmilliárd forint áll rendelkezésre 2020-ig a vidékfejlesztési program 1300 milliárd forintos keretéből

– hangsúlyozta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtök délután a Győr-Moson-Sopron megyei Csikvánd községben, ahol 201,2 millió forintból építik ki a szennyvízelvezetést.

     Kiss Miklós Zsolt elmondta, hogy eddig 38 pályázatot támogattak 4,7 milliárd forint értékben.
Hozzátette: valamennyi időben beadott pályázatról született már döntés, kilenc később beérkezett kérelemről december után határoznak.

   A települési önkormányzatok a pályázathoz előleget is fel tudnak venni a kormánytól, biztosíték mentesen – mondta.
Az államtitkár beszélt arról is: sok olyan kistelepülés van az országban, amelynek  jövőjét a kormány biztosítani szeretné az életminőség javításával, hogy ne csak a városokban legyen érdemes élni – mondta.

A vízre, mint az egyik stratégiai eszközre, különösen odafigyel a kormány, a környezet védelme érdekében is – tette hozzá.

   Gyopáros Alpár, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az elmúlt hét évben egyebek mellett óvodát, iskolát, orvosi rendelőt, templomot és kastélyparkot újítottak fel a településen, több mint egymilliárd forintból.

   Kozma Tibor a település független polgármestere azt mondta, hogy az elmúlt 19 évben kétszer is sikertelenül pályáztak a szennyvízelvezetés kiépítésére. A mostani pályázatnak köszönhetően azonban már a hónap elején elkezdték telepíteni a berendezéseket.

A csikvándi fejlesztést az Európai Unió közel 155 millió forinttal támogatja, a jövő év végére 130 ingatlanon 128 egyedi szennyvízkezelő berendezést telepítenek.

   Az egyedi kezelést egy Magyarországon gyártott kisberendezéssel oldják meg. A berendezés a szennyvizet a határérték-előírásoknak megfelelő minőségben tisztítja, így az  további felhasználásra, például öntözésre is használható.

A tisztítás során visszamaradt kis mennyiségű szennyvíziszapot szippantással tudják eltávolítani, de ha az összetétele megfelelő, komposztáló anyagnak is használható.

Vélemény, hozzászólás?