Energiahatékony ablak

Elképesztő találmány örvendhet sikernek okos ablak név alatt. A Climawin energiahatékony hővisszanyerő ablakokat a Solearth Ecological Architecture, ablakokat és szellőzőrendszereket gyártó és forgalmazó cég alkotta, lakóépületek és kereskedelmi célú épületek felújítására.

A Climawin ablak gátolja a hőveszteséget és önhűtési funkcióval is rendelkezik, illetve egy passzív hővisszanyerésű szellőzőrendszernek minősül, és az energiahatékonyság 18–24 százalékos növekedését eredményezi egy átlagos épület esetében.

Az okos ablak azzal javítja a komfortérzetet, hogy hideg éghajlaton az északi, keleti és nyugati frontokon előmelegíti a szellőzési levegőt, majd felhasználja az épület déli oldalán nyert napenergiát, míg melegebb éghajlaton az önhűtési funkciója kap nagyobb hangsúlyt, azaz beengedi az épületbe a nappali fényt, de mindeközben csökkenti a nem kívánt hő mennyiségét. A lakó – illetve kereskedelmi célú épületek esetében nagymértékben javítja az energiahatékonyságot.

A Climawin ablakok piacra dobására 2014 végén kerül majd sor, Európa szerte, de számítanak rá az amerikai, oroszországi és a kanadai piacok is.

Az ablak az EU által finanszírozott kutatás-fejlesztési projekt keretében jött létre, Dániában, Németországban, Írországban és Portugáliában működő partnerek közös munkájának köszönhetően.

 

Vélemény, hozzászólás?