Filmkészítést tanulhatnak ősztől a diákok Miskolcon

Vona Ildikó

Médiaspecializációs képzés indul a 2017-18-as tanévben a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, ahol a tanulók emelt óraszámban ismerkednek majd elméletben és gyakorlatban a filmkészítés alapjaival. Erről szóló együttműködési megállapodást írtak alá a Miskolci Tankerületi Központ és a Cine-Mis vezetői.

A középiskolában már korábban elkezdtek kialakítani egy speciális médiatermet, amit a legmodernebb eszközökkel látnak el. Vásároltak táblagépeket a diákok számára, technikai eszközöket, kamerákat, kameraállványokat. Érthető tehát, hogy nagy az érdeklődés a képzés iránt: a szeptemberre meghirdetett 14 helyre 85 fiatal jelentkezett.

A szerződő felek: (b-j) Bíró Tibor és László István / PTV Fotó: Vona Ildikó

Gyakorlatban is fogják tudni hasznosítani megszerzett tudásukat a tanulók. Ebben segít a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és az azt szervező Cine-Mis cég. A Művészetek Házában lévő két art moziterembe közönségtalálkozókra, filmes programokra, kurzusokra várják majd a Zrínyis diákokat, akik a médiaelmélet mellett bekapcsolódnak a moziüzemeltető kft. mindennapi munkájába, részt vesznek filmes események szervezésében, gyakorlati lebonyolításában. Erről állapodott meg Bíró Tibor, a Cine-Mis ügyvezetője és László István, a Miskolci Tankerületi Központ igazgatója, aki elmondta az újságíróknak: 14 millió forintot különítettek el annak érdekében, hogy a médiaspecializációs képzést be tudják indítani a 2017-18-as tanévben.

Vélemény, hozzászólás?