Fontos a kutyád egészsége? Így előzheted meg a bajt! – II. rész

Előző cikkünkben igyekeztünk rávilágítani a kutyakozmetika látogatásának fontosságára, illetve szó volt arról is, hogy mi idén a trendi az ebek körében. M. Tündével folytatott interjúnk folytatásából pedig megtudhatod, hogy segíthet a kozmetika rendszeres látogatása és hogy vajon szükséges-e aggódnod, ha a kedvencedet nehezen kezelhetőnek ítéled meg.

Tehát egészségügyi problémák is kiküszöbölhetőek a kutyakozmetika látogatásával?

„Legfontosabb „szolgáltatásnak” a szakmán belül azt tartom, hogy sok esetben észreveszünk kutyakozmetikusként apróbb elváltozásokat, betegségre utaló jeleket, ami a gazdi számára még nem volt látható, ezért a kutyát nem vitték állatorvoshoz.” – talán ennél fontosabb dolog nincs is, mint hogy az ember idejében felfedezze a bajt, még mielőtt késő lenne!

„Ezen túl nagyon fontos – szükség esetén – a karmok rendszeres visszavágása, a bűzmirigy és a fülek tisztítása.”

„Agresszív a kutyám, mi tévő legyek?”

Ami számodra agresszív, az egy vérbeli kutyakozmetikus számára szelíd bárány. J De viccet félretéve ez az a szakma, amihez a határozott jellem, a magabiztosság és a türelem egyszerűen elengedhetetlen. És persze nem utolsó sorban egy kutyakozmetikusnak meg kell értenie, hogy a vélt agresszió mögött valójában mi rejtőzik. Tünde állítása szerint ez az, ami igazán próbára teszi a szakmabelieket, hiszen az elmélet elsajátítható, ezen felül pedig minden az ember természetén múlik. Hát igen, közel sem mindenki fogadna nyugodtan, tárt karokkal egy morgó, vicsorgó ebet…

„Első lépésben megpróbálom megítélni, hogy a kutya agressziója félelemből vagy dominanciából fakad. Mindkettőt máshogy „kell” kezelni. Ha a kutya fél, általában a nyugodt beszéd és lassú mozdulatok 1-2 kozmetikázás alkalmával már meghozzák az eredményt. Egy domináns kutyánál legtöbb esetben kell a Gazdi együttműködése, amely során elmondom, mit és miért csinálok úgy, ahogy és tapasztalataim/szakértők véleménye szerint ebből a kutya mit ért meg. Legtöbb esetben pozitív eredmények születnek és a kutya hosszabb-rövidebb idő alatt, de könnyebben viseli a kozmetikázást. Fájdalmat az állatnak soha nem okozok!”

De persze mint minden szakmában, ebben is tudni kell nemet mondani – „Ötödik éve űzöm a szakmát, ez idő alatt két kutya volt, akit sajnos nem tudtam megnyírni, extrém mértékű agressziója miatt.  A kutya – a normál keretek közti – semmilyen fegyelmezésre, módszerre nem reagált kis mértékben sem. Ezekben az esetekben sajnos szükséges megoldás a kutya altatásban nyírása, állatorvosi felügyelet mellett.”

A nehézségek ellenére, a munka sok örömöt ad!

„Nagyon jó érzés, amikor egy kölyökkutyát hozzám hoznak először kozmetikázásra és végigkísérhetem a növekedését, része lehetek az életének. Jó is, amikor egy agresszív kutyából, könnyen kezelhető válik. Továbbá jó érzés, hogy a munkám által kivételes embereket ismerhetek meg, akik idővel mindannyian közel állnak hozzám. Ezúton is köszönöm Nekik, hogy általuk az lehet a munkám, amit igazán szeretek!

Végezetül megemlíteném – főleg a sok negatív cikk megjelenése után az újságokban, ami a szakmát támadta – hogy nagyon fontos a bizalom a kutyakozmetikus irányába. Mindenkinek azt javaslom, keresse meg azt a szakembert, akinél feltétel nélkül ott meri hagyni kutyusát a kozmetikában!”


Köszönjük szépen M.Tündének, hogy segített tiszta képet adni
munkájáról és annak fontosságáról! 🙂

Vélemény, hozzászólás?