Hogy írtok Ti? – A hetedik Médiasztár Gútán

Női szakma lesz az újságírás. Hümmögött az ember megérkezvén, a nagy tábla előtt, a résztvevőket böngészve. Egy-két fiú az alapiskolások között, azután csak lányok. Vagy írnak a fiatalemberek is, csak nem jutottak a döntőig? Igazi nőuralom volt a hetedik Médiasztár országos diákújságírói tehetséggondozó verseny döntőjében, a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában.

Három kategória tíz-tíz indulója írt húsz-huszonöt perc alatt három-három feladatot, amit a szlovákiai magyar média jeles képviselői értékeltek – nem egyszer tágra nyílt szemmel, a tehetség felszínre törését szemlélve – és csodálkozva, hogy a nehéz témákban mennyire otthon vannak a mai kor gyermekei.

És volt abban a csodaszép iskolában – melyről nekem mindig Harry Potter varázslóképzője jut az eszembe, és ahol mindig valami újat, szépet, hasznosat építenek, a szó legszorosabb értelmében – szóval, volt ezen az országos rendezvényen szép szó (József Attila, Rúzsa Magdi), gitármuzsika (Bugár Zsófia), ének (Jámbor Viktória, Balázs Zoltán tanár úr), virág. Szokol Dezső iskolaalapító, tulajdonos, a házigazda pedig olyan gyönyörűen magyarázta el, miért írassa a magyar szülő magyar iskolába a gyermekét, ahogyan azt ritkán hallani. Majer Péter mérnök iskolaigazgató, Bálint Katalin tanárnő, és mind, a szervezők, pörgő országos versenyt szerveznek évente az újságírással kacérkodó fiataloknak.

És hogyan írnak ők? A három kategóriába sorolt, döntőbe jutott harminc induló?

A zsűri szerint az I. kategória (alapiskolák 5.-7. évfolyam) Médiasztár-jelöltjei nagyon csúnyán írnak. Ez bizonyára annak tudható be, hogy egyre többet használnak csak számítógépet és kütyüket. Jó, ha az újságíró a helyesírásra is odafigyel. Aki olvas, annak könnyebb fogalmaznia is. Hangzottak a jó tanácsok. A kategória győztese Lénárt Dóra, a felsőszeli Széchenyi István Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda tanulója lett, felkészítette Nogely Mónika tanárnő.

A II. kategória (alapiskola 8.-9. évfolyam) résztvevői a zsűri szerint ügyesek voltak, egy-két pont különbség volt az első helyezett Vincze Melinda Erzsébet (a párkányi Ady Endre Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulója, felkészítő tanár: Forgács Péter) és a többiek között. Ám rengeteg klisét használtak a kis tollforgatók. Olyan csúnyán írtak, hogy maguk után nem tudták elolvasni a szöveget. Voltak, akik nem értettek megy egy-egy feladatot.

A III. kategória (középiskolások) versengésén ketten nem jelentek meg, így nyolc lány vívott tollcsatát, kisebb-nagyobb sikerrel. A szakemberek véleménye szerint néhányan olyan szövegeket írtak, melyek már most újságba illenek. Nehezek voltak a feladatok, kevés volt az idő. A szépírással, a helyesírással, a magyartalan szókapcsolatokkal akadtak gondok. Ziff Stella, a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium elsős diákja, akit Kulcsár Mónika magyar-történelem szakos tanárnő készített fel, már az alkotásban közben is mosolygott. Megérdemelten győzött.

A légi alapiskola Lég-Hajó című lapja lett Az év diákújságja, a benevezett négy iskolaújság között. A kornak megfelelő, tanári belenyúlásnak nyoma sincs – hangzott az értékelés. „Médiasztárok, hol az újságotok?” Kérdezte a végén Szanyi Mária, a diákújságokat bíráló zsűri elnöke. És ezzel a kérdéssel indultak haza a résztvevők.

(bárány)

Vélemény, hozzászólás?