Hogyan készíthetsz egyszerűen szövőkeretet?

Szövéssel szőnyegtől elkezdve a párnán át nagyon sok mindent elkészíthetsz. Azonban bármit is szeretnél szőni, mindenekelőtt szövőkeretre lesz szükséged. A következő két szövőkeretet gyorsan és nagyon egyszerűen elkészítheted.

A legegyszerűbb szövőkeret

A kartonpapírból készített szövőkeretet borzasztóan egyszerűen, gyorsan előállíthatod és szinte biztos, hogy lesz hozzá alapanyagod is. Hátránya azonban, hogy nem túl erős a szerkezete, így a szálak könnyedén lejöhetnek, a karton elszakadhat és bosszantóan nehéz a szálakat felfűzni.

Fogj egy kartondobozt és vágj ki belőle egy akkora lapot, amekkorára a szőni kívánt anyagot tervezed. A kivágott lap egyik oldalán vágj párhuzamos egy-két centis csíkokat egymástól azonos távolságra. A lap másik oldalán ismételd meg a lépést, azonban ügyelj rá, hogy a csíkok egymással szimmetriában legyenek a másik oldallal.

Gyakorlatilag kész is van a szövőkeret, már csak fel kell fűznöd a vezérszálakat és kezdődhet a szövés!

Szövőkeret fából, szögek segítségével

Ehhez a szövőkerethez legalább négy falécre lesz szükséged. A faléceket, amennyiben szükséges, dörzspapírral simítsd át, hogy ne álljanak ki belőle szálkák.

Ha négyzet alakú szövőkeretet szeretnél, akkor fűrészeld a léceket egyforma hosszúságúra. A léceket tegyed keretformába és rögzítsd őket. Rögzíteni szögek és ragasztó segítségével is lehet. A szögek stabilabban összefogják a léceket, azonban ragasztóval is egészen erős szövőkeretet kaphatsz.

A keret két szemközti oldalának fölfele néző részébe óvatosan egymástól egyenlő távolságba üss be rövid szögeket. Ha meg akarod könnyíteni a dolgodat, akkor a szögek gombszerű végét csípd le csípőfogóval, így a szálakat könnyebben fogod tudni kezelni. A két oldal ennél a módszernél is legyen egymással szimmetriában.

Ha minden szög a helyére került, fűzd fel a vezérszálakat és neki is állhatsz a munkának.

Vélemény, hozzászólás?