Készíts egyedi párnát, akár ajándékba

Az általad elkészített egyedi párna nem csak a lakásod hangulatát dobhatja fel, ajándékként is kitűnő választás. Viszonylag gyorsan, egyszerűen elkészíthető, alacsony költségvetésű és kinézetének variációszáma végtelen.

Mi szükséges a párnakészítéshez?

Mielőtt bármibe is belefognál, el kell, hogy döntsd, milyen anyagból szeretnél párnát készíteni. Feltétlenül szükséged lesz tömőanyagra. A legideálisabb szivaccsal kitömni a párnát, ugyanis ennek a legegyszerűbb a tömése – nem koszol annyira és utána, ha mosni akarod, nem fog összeállni benne az anyag.

Vannak más alternatív lehetőségek is, mint például a hungarocell golyók, tollak vagy vatta használata. A golyók tömése nehezebb, mert odatapadnak az ember kezéhez és bosszúságot okoz a feltakarítás is. A vatta- és tollpárnák mosásának eredménye, hogy összeállnak a víz hatására és előfordulhat, hogy csomók keletkeznek a párnában. Ezen felül a tollak időről-időre átszúrják a párna fedőrétegét és a használóját sem kímélik.

Párna ingből

Még csak ki sem kell mozdulnod a házból, ha van otthon feleslegessé vált inged. Az ingekből ugyanis igazán szép párnát tudsz varázsolni, a következő módon:

 • Helyezd magad elé az inget szétterítve, úgy, hogy minél simább legyen az anyag. Ha kispárnát szeretnél, kisméretű inget válassz.
 • Ezután fogj egy ollót és az ing ujjának két hónalj része között párhuzamosan az ing aljával vágd keresztbe az anyagot.
 • Ha ez megvan, az ing alját is metszd el keresztbe, hogy párhuzamos legyen az előző vágással. Ha jól csináltad egy téglalapot fogsz látni magad előtt.
 • Ezt követően gombold össze az inget és a gombok mentén varrd össze az anyagot. Ezt lehetőleg az eredeti varráshoz megfelelő színnel tedd és elég közel, hogy ne legyen annyira észrevehető.
 • Az alját ujjnyira hajtogasd be és úgy öltögesd össze, így megakadályozod, hogy a szálak kijöjjenek. Mielőtt megismételnéd ugyanezt a felső résszel is, béleld ki a párnát a fent említett anyagok közül tetszőlegesen.

 Párna egyszerű anyagból

Méteráru boltban bármilyen anyagot választhatsz – érdemes akár több színt is beszerezni. Válassz olyan anyagot, amelyre könnyen lehet varrni. Ebben a kérdésben az eladó biztosan segítségedre lesz.

Legegyszerűbb, ha hasonlóan jársz el a fent említett módszerhez.

 • Vágj téglalap alakot az anyagba. Hajtogasd be a széleket és úgy varrd össze a két oldalát, hogy egy kör alakot kapjál.
 • Az alját szintén behajtogatva öltsd össze és tömd ki a választott anyaggal.
 • Varrd össze fent is az anyagot és készen is van.

Ha több színt választasz, vágjál két téglalap alakot, majd a rövidebb oldaluk felől fogasd össze őket cérnával. Ezt követően minden lépés megegyezik az előző lépéssorozattal.

Több szín esetén akár csíkos párnát is készíthetsz. Ez esetben vágjál tenyérnyi széles, hosszú csíkokat, majd felváltva varrd össze egymással a két- vagy akár több színű anyagok hosszabbik oldalát. Ha kész a téglalap, onnantól ugyanaz a teendő, mint az előző esetben. Minél több csíkot vágsz, annál színesebb lesz a párnád.

Párna díszítése

A párnádat számtalan módon díszítheted. A következőben néhány egyszerű megoldást mutatok rá.

Masni a párnára

Masnival díszíteni a legegyszerűbb a párnát és biztosan fog maradni elegendő anyagod is hozzá.

 • Fogj egy téglalap alakú anyagot és formálj belőle a fentiek szerint egy mini párnát, tömés nélkül.
 • Az így kapott lapos, téglalap alakú anyagot középen fogd össze és tekerd körbe egy kisebb anyagdarabbal. Érdemes azon a ponton összefogatni, ahol az öltést csináltad, így azt eltakarhatod vele.
 • Ha körbetekerted varrd össze, hogy ne tekeredjen le, így megkapod a masninak a formáját.
 • Fogj egy hosszú, vékony csíkot, húzd át a feltekert anyag aljánál és kész is van.

 parnapmasni

A hátulját legkönnyebben a kitömés előtt tudod odavarrni a párnához, de a töltést követően is meg tudod valósítani.

Párna díszítése filccel

Ezt a módszert még a párna tömése előtt lehet kivitelezni. Vágjál különböző mintákat filcből vagy akár bármilyen más anyagból, majd a párna egyik oldalára öltögesd rá tetszőlegesen. Arra figyelj, hogy a tömésnél és a párna szegélyének megvarrásakor a párna alakja formálódik. Éppen ezért érdemes a mintákat a téglalap közepére elhelyezni.

parnafilc

Köralakok vagy gombok a párnára

A párnát díszítheted gombokkal vagy kör alakú filcdarabokkal is. Utóbbi esetben ezt akár a tömést követően is könnyedén megvalósíthatod. Vágjál kisebb köralakokat és tetszőlegesen varrd fel a párna oldalára. Ha kész van és megfelelő anyagot választottál hozzá, akkor a méteráru boltban vehetsz hozzá speciális filcet, amellyel mintát is rajzolhatsz rá.

 parnahimzes

Minta hímzése a párnára

Ha több időt szeretnél szánni párnád elkészítésére, akkor akár mintát is varrhatsz rá.A világhálón rengeteg mintát találsz hozzá, én magam is innen választottam egy motor alakot.

Ezt azonban mindenképpen a párna tömése előtt kell megvalósítanod. Figyelni kell rá, hogy a tömésnél itt is könnyedén elcsúszhat a minta, így középen érdemes nekiállni a feladatnak. A sablont érdemes előtte vázlatszerűen anyagodtól függően tollal vagy akár ceruzával is megrajzolni, hogy hímzésnél ezzel már ne legyen gondod.

Bármelyik típust is választod, biztosan sikered lesz vele, ha ajándékba szánod a kész párnádat.

Vélemény, hozzászólás?