Két barnamedve érkezett a Budakeszi Vadasparkba

Két barnamedve, Romulusz és Tibor érkezett a Budakeszi Vadasparkba, akik már birtokba is vették a számukra megújított medvekifutót.

Fotók: Facebook.com/Budakeszi Vadaspark-Surányi Linda

17264933_1453466554687248_4927873549647787844_n

    Vackor barnamedve idő előtti elpusztulása után párja, Móric magára maradt és mivel állatkerti és vadasparki viszonylatokban nem lehet egykönnyen “párt cserélni”, ráadásul az összeszoktatás nehéz folyamat, Móric visszakerült eredeti otthonába, a Veresegyházi Medveotthonba, ahonnan a két újabb barnamedve, Romulusz és Tibor érkezett.
A közlemény idézi Szabó Pétert, a vadaspark igazgatóját, aki elmondta, hogy a medvekifutót nemcsak megerősített biztonsági rendszerrel korszerűsítették, hanem vadonatúj, törhetetlen üvegbetétek elhelyezésével tették lehetővé, hogy a közönség akadálytalanul, szinte testközelből figyelhesse meg a medvéket.
A barnamedve az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, valamint az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén is megtalálható. Teste 1-3 méter hosszú, tömege ennek megfelelően 100-800 kilogramm lehet. A barnamedve a gyakorlatban tipikus mindenevő.
Egészségük és jó kondíciójuk megőrzéséhez a medvéknek naponta 15 kilogramm élelmet kell elfogyasztaniuk. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem húsból, hanem elsősorban gyümölcsből és zöldségekből áll. Állati eredetű táplálékkal a vadaspark gondozói hetente egyszer egészítik ki a medvék étrendjét.
A barnamedvék leginkább május és június között párzanak, viszont a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot késik, így a csupasz és vak kölykök télen születnek meg. A fiatal egyedek 4-6 évesen válnak ivaréretté, de 10-11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is megérhetik.

 

Vélemény, hozzászólás?