Ki a legény a csárdában? – Pálinkák versenyeznek Miskolcon

Hungarikum üvegben / PTV Fotó: Vona Ildikó
Egy palackba zárt hungarikum: pálinka / PTV Fotó: Vona Ildikó

A Diósgyőri vár Lovagtermében kerül megrendezésre március 18-án, szombaton a IV. Miskolci Pálinkamustra. Az esemény évről-évre sikeresebb: tavaly több mint 300 pálinkaminta érkezett elbírálásra a szakértőkből álló zsűrihez.

Sajtótájékoztatón ismertette Orosz János, a Bükki Pálinka Lovagrend nagymestere és Sömjéni Éva pálinkalovag a megmérettetéssel kapcsolatos tudnivalókat. Nevezni fél liter mennyiségű pálinkával lehet a verseny előtti nap, péntek délután 17 óráig. Az üveg címkéjén kérik feltüntetni a pályázó nevét, címét, a gyümölcs fajtáját, a pálinka alkoholtartalmát, évjáratát, illetve az érlelés módját (hordós, ágyazott, friss gyümölcsre vagy aszalványra), amennyiben a pálinka nem fehér. Mivel a pálinka hungarikumnak számít, ezért örülnek különösen a szervezők, hogy most először lesz jelen a Kárpát-medencében létező mind a 8 pálinka lovagrend.

Pálinkamustra sajtótájékoztató: Sömjén Éva, Orosz János / PTV Fotó: Vona Ildikó
Pálinkamustra sajtótájékoztató:  Sömjéni Éva, Orosz János / PTV Fotó: Vona Ildikó

Sós sütemények versenyére is sor kerül ugyanazon a napon: jelentkezni 1-1,5 kilogramm pogácsával lehet rá.  A mintákat a Diósgyőri vár Déryné házába várják a verseny napján déli 12 óráig. A tálon fel kell tüntetni a készítő nevét, lakcímét, a sütemény nevét, valamint a recept leírását.

A IV. Miskolci Pálinkamustra fővédnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, védnökei Kriza Ákos miskolci polgármester, Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. Az érdeklődők a rendezvénnyel kapcsolatos összes információt megtalálják a Diósgyőri vár honlapján.

Vélemény, hozzászólás?