Ma ünnepli 82. születésnapját Alain Delon

Alain Fabien Maurice Marcel Delon az 1960-as években vált filmjeivel népszerűvé. A színész nem csak a tehetségének köszönheti hírnevét: számtalan nőügye és testőrei halálának rejtélyes körülményei is rendszeres sajtószereplést biztosítottak számára. 

Első, kisebb szerepét az 1957-ben bemutatott Amikor a nő zavarba jön című francia filmben kapta. Ezt ugyancsak egy mellékszerep követte a Légy szép és tartsd a szád! című filmben, amelyben Jean-Paul Belmondóval játszott együtt. A színész számára a sikert a Ragyogó napfény (1960) című francia-olasz filmdráma hozta meg. A Párduc (1963) című filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra jelölték. Pályafutása során közel száz világsikert aratott és kevésbé sikeres alkotásban szerepelt, valamint rendezőként is kipróbálta magát (Egy zsaru bőréért, 1981; A kíméletlen, 1983).

Delon magánélete nem mentes a botrányoktól sem: a média beszámolt a színész zűrös szerelmi életéről, az engedély nélküli fegyvertartásáról és maffiakapcsolatairól, testőrei rejtélyes haláláról, valamint arról, hogy legkisebb fia családon belüli erőszakkal vádolta apját.

Kiemelt kép: wikimedia.org

Vélemény, hozzászólás?