MEOSZ: a kormányzat elvi támogatását adta a gyógyászati segédeszközök áfacsökkentéséhez

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint van esély arra, hogy öt százalékra (a jelenlegi 27-ről) csökkenhet a gyógyászati segédeszközök (gyse) áfája

– tájékoztatta a szervezet pénteken az MTI-t.

Közleményük szerint a MEOSZ és partnerszervezetei által kezdeményezett egyeztető fórumon a kormányzati oldal képviselőinek többsége elvi támogatását adta a kezdeményezéshez.

Kovács Ágnes, a #MEOSZ elnökének tájékoztatása szerint a közeljövőben részletesen kidolgozott szakmai javaslatot terjesztenek a Nemzetgazdasági Minisztérium elé. A MEOSZ ezen túlmenően a gyse-ellátásra saját szakmai anyagot is kidolgoz, amely része lehet egy olyan fogyatékosságügyi szakpolitika kialakításának, ami a fogyatékos emberek méltóságteljesebb, önállóbb életét segítheti elő.

A MEOSZ és partnerszervezetei – az #Orvostechnikai Szövetség, az #Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a #Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, a #Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a #Forgalmazók az Egészségért Szövetség, a #Magyar ILCO Szövetség és a #Nemzeti Betegfórum – csütörtökön hívták egyeztetésre a kormányzati oldal képviselőit, hogy közösen dolgozzák ki, milyen lehetőségek vannak a gyógyászati segédeszközök áfájának 5 százalékra történő csökkentésére.

Véleményük szerint ez a lépés nagyban enyhítené a betegek és fogyatékossággal élők terheit, ugyanakkor nem okozna jelentős bevételkiesést a költségvetésnek sem. Fontosnak tartják azt is, hogy az áfacsökkentéssel fennmaradt összeget továbbra is a segédeszköz támogatásban használják fel; a pénzt az állam olyan korszerű, támogatott segédeszközökre fordítsa, amelyek jelentősen megkönnyítenék a fogyatékos emberek önálló életvitelét.

Mint írták, a jelenlegi javaslat mintegy kétmilliárd forint bevételkieséssel járna, ami az állam számára hosszútávon ugyanakkor többszörösen megtérülne. Megjegyezték, hogy a kormány részéről korábban volt már példa arra, hogy egyes gyógyászati segédeszközök áfáját öt százalékra csökkentette, így a MEOSZ és a partnerszervezetek bíznak egy hasonló pozitív hozzáállásban a 2019. évi költségvetés tervezése során.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vállalta, hogy közvetítőként részt vesz a MEOSZ és partnerei valamint az NGM közötti egyeztetésben.

Vélemény, hozzászólás?