Miskolci Mobilitási Hét

Tizenhetedik alkalommal csatlakozott Miskolc önkormányzata az európai kezdeményezéshez, melynek segítségével szeretnék felhívni az itt élők figyelmét a közlekedés okozta környezetkárosító hatásokra.

Újra járt a bécsi villamos (PTV Fotó: Vona Ildikó)

„Közös Út, Közös Jövő” a mottója az idei rendezvénysorozatnak, amit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezett országszerte. A kampány az ésszerű autóhasználatra és a közösségi közlekedési eszközök előnyeire akarja ráirányítani az emberek figyelmét, nagy hangsúlyt fektetve a tudatosságra: ha okosan választunk közlekedési eszközt, azzal pénzt takarítunk meg és védjük a környezetünket is.

Ikarus 620-as oldtimer autóbusz (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Miskolcon a nyitó esemény egy eljutási verseny volt. Kerékpár, villamos, autó és futó gyalogos feladatként kapta, hogy Felső-Majláth megállóból indulva a belvárosi Szent István térre érkezzen. Ezúttal a bicikli nyert: Szőcs Péter 14 perc alatt tette meg a kijelölt távot. Második lett a villamos, harmadik az autó, negyedik pedig a futó.

Ismét megtartották a Centrum Áruház előtt a Bringás Reggelit, a Városház téren pedig egész héten óvodásoknak, iskolásoknak rendeztek közlekedésbiztonsági programokat, ügyességi játékokat, de a felnőttek is találhattak maguknak számos érdekes elfoglaltságot.

Elstartolt a Critical Mass (PTV Fotó: Vona Ildikó)

A Miskolci Mobilitási Hét is csatlakozott az Európai Autómentes Naphoz: pénteken ingyenes utazási lehetőséget biztosított járművein a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. érvényes forgalmi engedéllyel rendelkező személyek és családtagjaik számára. Igazi különlegességet kínált a vállalat azzal, hogy 10-18 óra között néhány forduló erejéig újra menetrend szerint járt az Ikarus 620-as veterán autóbusz és a régi, piros „bécsi” villamos.

Indulásra készen: bringások a Sportcsarnok előtt  (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Kerékpárosokkal népesült be péntek délután a Sportcsarnok előtti terület. Innen indultak és a Szent István térre érkeztek meg az idei Critical Mass részvevői. A Mobilitási Hét az autómentes nappal ért véget Miskolcon, ennek fináléja volt a bringás felvonulás. A városházánál közben elméleti és gyakorlati ügyességi versenyek zajlottak, kimagasló sikert aratott köztük az autóbuszhúzás. Az erőpróbára 30 csapat jelentkezett, és a résztvevőknek egy 12 tonnánál is súlyosabb buszt kellett elmozdítaniuk. Bár időnként az esőzés miatt változtatni kellett a szervezőknek az előre meghirdetett eseményeken, de így is 100 programot kínáltak a héten az érdeklődőknek.

Vélemény, hozzászólás?