Múzeumok éjszakája – Bányamanókat képeznek Salgótarjánban

A bányászati és az üvegipari hagyományokat is felidézik Salgótarjánban szombaton a Múzeumok éjszakáján, bányamanó képzést és autóbuszos üvegmúzeumi látogatást is szerveztek – tájékoztatta az MTI-t a Dornyay Béla Múzeum igazgatóhelyettese.

A múzeumban délután négy órától összehangolják a zenét és a képzőművészetet, minikoncertet rendeznek a Modern mecénások című kiállításhoz, Tóth Balázs és Zandler Krisztián régészek pedig a tűz használatáról tartanak előadást az őskortól a középkorig – mondta Fodor Miklós.

“Tüzes legyen, hasznos legyen, hogy a liba ne dögöljön” címmel Steib Janka néprajzos muzeológus eleveníti meg a Szent Iván-napi népi rítusokat, este Kiss Balázs bűvész, a Corodini Bűvészbajnokság első helyezettje szórakoztatja a közönséget.

Kora estétől buszok indulnak a Dornyay Béla Múzeumtól, az érdeklődők a salgótarjáni Tarján Glass Kft. üvegmúzeumába utazhatnak, ahová vendégművészeket is hívtak, Borkovics Péter és Pattantyús Gergely iparművészeket.

Ezzel párhuzamosan a Bányamúzeumban bányamanókat képeznek a bátrabb vendégek közül, tárlatvezetéseket tartanak a József lejtős aknában, késő este pedig tűztánc és tűzugrás is lesz, mielőtt a napot a Lángoló Leguánok tűzzsonglőr showja zárja.

 

Vélemény, hozzászólás?