Növények, amelyek szinte mindenhol jól érzik magukat

A növények nem csak ékes díszei a lakásnak, többek között az ételek fűszerezéséhez, különböző betegségek enyhítéséhez is kitűnően használhatóak. De persze ehhez tudni kell, hogy melyik fajta mire jó és nem utolsó sorban, hogy mi kell ahhoz, hogy a palánta meg is maradjon. A legtöbb probléma a virágok életben tartásából fakad, hiszen egyes fajok fenntartásához nem elég felületesen utána olvasni a világhálón, mit is szeretnek. Melyek azok a növények, amelyeket szinte biztosan bárki otthonában jól érzik magukat? Hogy biztos választ tudjak adni, Ércz Dórát (természetvédőt) és Farkas Gábort (növényorvos hallgatót) kérdeztem, akik válaszaikat saját tapasztalataikra fektették.

Egy gyógynövény, amely szinte bármelyik sarokban megél

„Az Aloe vera véleményem szint a legkönnyebben kezelhető szobanövények közé tartozik, évszaktól függően heti 1, maximum 2 alkalommal szükséges megöntözni, illetve ha kinőtte a cserepét, át kell ültetnünk, de ezen kívül semmi teendőnk nincs vele.” – adja az instrukciókat Dóri – „Naposabb és árnyékosabb helyeken egyaránt megél, de nyáron vigyázzunk rá, hogy tűző napra ne tegyük. Egyszerűségével kiváló dísze lehet a szobánknak, és nem elhanyagolható szempont, hogy a levelében lévő gél kitűnő gyógyírt jelenthet sebekre, napégésre, szúnyogcsípésre.”

Valami ékesebb dísznövényt szeretnél? A lepkeorchideában nem fogsz csalódni!

Azon túl, hogy szinte minden virágüzletben és kertészetben megtalálható, erre a növényre sem lesz túl sok gondod. „Egyetlen feladatunk, hogy egy jó tájolású ablakot találjunk számára, s cserébe csaknem egész évben gyönyörködtetnek látványos virágpompájukkal. Hetente 1-2 alkalommal elegendő vizet adnunk nekik, illetve néha tápoldatozhatjuk is őket. Alkalmanként „fürdessük meg”, hiszen nagy leveleikre sok por rakódhat.”

wild-orchid

Régóta szeretnél magról növényt nevelni, de soha nem jött még össze?

Dóri és Gábor a citrusféléket, illetve a gránátalma magjait ajánlja. „Könnyen kikelnek, lassú növekedésűek, és nincs semmiféle különlegesebb igényük.”

De persze a különböző fűszernövények sem fognak nagy kihívást jelenteni. „A balkonládába vetve egész évben jó szolgálatot tehet széleskörű felhasználhatóságával a metélő petrezselyem és a snidling. A nyári hónapokban a tűző naptól őket is óvnunk kell!” Ráadásul a tudat, hogy saját termésből fűszerezheted a vacsorát, csak még ízletesebbé teszi az ételt! 🙂


Gyakorlott növénytartó vagy? Látogass vissza holnap! >>

Vélemény, hozzászólás?