Oroszország csúcsra járatja a búzaexportot

Oroszország több búzát exportálhat idén, mint bármelyik másik ország korábban – állítják orosz elemzők.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legfrissebb előrejelzése szerint az orosz búzakivitel 36 millió tonna lesz. Orosz szakértők egy része a kivitel jelenlegi dinamikája alapján arra következtet, hogy az export meghaladja majd ezt a mennyiséget.

A #SovEcon orosz gazdaságkutató például 36,6 millió tonna búza exportjára számít. Az orosz mezőgazdasági minisztérium 35 millió tonna búza kivitelét valószínűsíti.

Az eddigi kiviteli rekordot az #Egyesült Államok tartja 36,1 millió tonnával, amit még a 2010/2011-es mezőgazdasági évben állított be.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az orosz búzaexport a december végével záródott hat hónapban 21,8 millió tonna volt.

Az orosz búza legnagyobb vásárlói a december végével záródott hat hónapban Egyiptom és Törökország volt, a korábbi évekhez hasonlóan. Szakértők rámutattak ugyanakkor arra, hogy az elmúlt néhány hónapban megugrottak a bangladesi, az indonéz, a vietnami és a nigériai vásárlások. A hat hónapban Oroszország annyi búzát exportált Indonéziába és Vietnamba, mint az előző egész évben.

Oroszország ezen kívül rekordmennyiségű búzát exportált a hat hónapban #Dél-Koreába, a #Fülöp-szigetekre és #Malajziába, de jelentősen nőtt a kivitele a terményből számos afrikai országba, így #Szudánba, #Kenyába, a #Dél-afrikai Köztársaságba, #Mozambikba, #Ugandába és #Ghánába.

Oroszországban tavaly valamivel 81 millió tonnát meghaladó mennyiségű búzárt takarítottak be az egy évvel korábbi 73,3 millió tonna után.

Vélemény, hozzászólás?