Pünkösdi Örökség Ünnep lesz a szentendrei skanzenben

Pünkösdkor az idén 50 éves Szentendrei Skanzen portáin csaknem 30 szellemi kulturális örökséget őrző közösség mutatkozik be szórakoztató programokkal, bemutatókkal, zenével, tánccal – közölték a szervezők az MTI-vel.

Angeli Adrienn sajtóreferens tájékoztatása szerint a skanzenben a Pünkösdi Örökség Ünnep mindkét napján, vasárnap és hétfőn is zene, tánc, kézműves bemutatók és kirakodóvásár várja az érdeklődőket, akik részesei lehetnek az évszázados hagyományok közösségi kapcsolatokat teremtő erejének is.

Novaji remélés, tradicionális dudazene, hajdúdorogi Krisztus-katonák és a magyarországi Mária-tisztelethez kapcsolódó hagyományok – a nemzeti jegyzékbe 2016-ban felkerült szellemi kulturális örökségeink, mind-mind láthatók és hallhatók lesznek a szentendrei skanzen Pünkösdi Örökség Ünnepén.

A pünkösdi királyválasztás és királynéjárás szokása mellett bepillanthatnak az érdeklődők az egri fertálymesterség titkaiba, a kékfestés tudományát nagykőrösi, a gyékényszövés technikáját pedig tápéi mesterektől leshetik el. Kiderül, hogyan varrják leheletfinom cérnából a halasi csipkét és megleshető lesz a bajai halászlé és a karcagi birkapörkölt készítésének fortélya is. Megkóstolható a “Nemtudom” szilvából készülő szatmári szilvalekvár és a borsodnádasdi molnárkalács, ami valójában egy ostyafajta.

Selmecbányai diákok, illetve a jogutód intézmények diákjai víg nótákat fognak énekelni és a látogatók megtudhatják, hogy a Kossuth-kultusznak különleges, semmihez sem hasonlítható hagyománya alakult ki Cegléden.

A szentendrei pünkösdi rendezvények részletes programja a skanzen.hu oldalon olvasható.

 

Vélemény, hozzászólás?