Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek fel pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele elmondta, vasárnap a Szeri Gyógynövényház és kert ünnepélyes felavatásával kezdődik a kétnapos program. A vendégek itt megismerhetik a középkori gyógynövénytermesztés és -feldolgozás hagyományait, a kétezer négyzetméteres történelmi kertben pedig 65 féle növényfajt láthatnak.

A skanzenben kalácssütés, bútorfestés várja az érdeklődőket, a pünkösdi kézműves műhelyben a gyermekek és a felnőttek apró ajándékot készíthetnek az otthon maradottaknak. Az “Erős embör, dógos asszony, ügyes gyerök” vetélkedőn pedig különféle próbákon mérhetik össze a vállalkozó szelleműek ügyességüket. Az idei esztendő újdonsága, hogy vasárnap délelőtt látványos agarász-bemutatót rendeznek a Nagyréten.

Hétfőn délelőtt a Rozsdamaró együttes muzsikája csalogatja a skanzenben az embereket, ahol a községházán bábjátékot láthatnak, majd kora délután elkezdődik az ópusztaszeri gyerekek pünkösdölője, melyen fölelevenítik az ünnephez kapcsolódó dél-alföldi népszokásokat.

Ezután következik a hétvége egyik leginkább várt eseménye, a pünkösdi király megválasztása. Az emlékpark nagyrétjén a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút. A programokat nagyszüleink kedvenc dalaiból és táncaiból összeállított folklórműsor zárja az Üllési Fonó Táncegyüttessel.

 

Vélemény, hozzászólás?