Rémes dologra készül ez a kiskamasz

Dragomán György A fehér király nemzetközi szereplőgárdával készült feldolgozása megtalálta a forgalmazóját, a Fortissimo Films egyengette többek között a Winter’s Bone – A hallgatás törvénye című film sorsát, amelyért Jennifer Lawrence-t az első Oscarjára jelölték, de náluk volt a Theeb című jordán western is, amely a Saul fia ellen szállt harcba az Oscarért. Az örömhír mellé kiadták az első képet a Dunakanyarban forgatott filmből.

A fehér király tizenkét éves, Dzsátá nevű főhősét játszó Lorenzo Allchurch megszeppenve céloz egy pisztollyal a fotón, miközben az egykor a pártban magas rangot betöltő nagyapját megformáló, a Brazil-ból vagy A Karib-tenger kalózai-ból ismert Jonathan Pryce irányítja őt.

Lorenzo Allchurch és Jonathan Pryce A fehér király című filmben

Forrás: Fortissimo Filmsmiddleon1280698

A rendezőpáros felfogásában a történetben nem Ceausescu Romániája, nem egy valódi ország, valódi helyszín jelenik meg, Jörg Tittel szerint „inkább olyasmi, mint a Mechanikus narancs világa”. „Úgy gondoljuk, a könyv univerzálisan közelíti meg a mindenkori diktatúrát. Ez a történet mondhatni bármikor, bárhol játszódhatna.”

Ez az univerzalitás tükröződik Pryce egyenruháján is: míg a regényt olvasva a Securitate embereit képzelhetjük magunk elé, addig itt már nem lehet egy adott országhoz kötni a zubbonyt.

A könyv ismerősei valószínűleg ráismernek a konkrét részre. Az egykori párttitkár, később kegyvesztetté vált nagyapa azzal lepi meg az unokáját, hogy kezébe adja a fegyverét, majd egy nagy fekete macskára mutat a kőkerítésen, hogy arra lőjön: „nagyapám mondta, hogy most, és akkor meghúztam a ravaszt”.

„A dördülés még mindig ott visszhangzott a kert kőfalai között, és akkor nagyapa megfogta a vállam, és mondta, hogy szép lövés volt, menjünk, nézzük meg, és még csak három lépésre voltunk, mikor láttam, hogy megmozdul, először csak a farka kezdett el tekeregve kígyózni ott a fűben, aztán elkezdett nyávogni, és láttam, hogy véres az oldala, és a fű is véres körülötte, és akkor nagyapámra néztem, ő meg mondta, hogy gyorsan, lőjem már fejbe, ne hagyjam szenvedni”.

Agyness Deyn a Sunset Song című filmben

Forrás: Collection Christophel/Š Iris Productions / The British Film Institute / Hurricane Films / SellOutPictures/Iris Productions / The British Fmiddleon36062362

A fiú anyját A titánok harcá-ban Aphrodité-t játszó Agyness Deyn formálja meg, aki nemrég az egyik leghíresebb skót regény, a Sunset Song feldolgozásában bújt a főszereplő bőrébe. A fehér király-t elviszik a cannes-i fesztivál vásárára, és részleteket vetítenek majd belőle a potenciális vevőknek, reményeik szerint egy rangos fesztiválon tartják majd a film világpremierét. Cannes kiesésével Velencét célozhatják meg, a kelet-közép-európai téma miatt Karlovy Vary tökéletes helyszíne lehetne a bemutatónak. 

Dragomán megírta a várva várt rendszerváltó regénythttp://www.origo.hu/kultura/20141207-dragoman-megirta-a-varva-vart-rendszervalto-regenyt.htmlA Dunakanyarban készül a magyar Mechanikus narancshttp://www.origo.hu/filmklub/blog/keszuloben/20150626-a-dunakanyarban-keszul-a-magyar-mechanikus-narancs-a-feher-kiraly-dragoman-gyorgy-jonathan-pryce.htmlEzt a magyar regényt olvassa a világhttp://www.origo.hu/kultura/kotve-fuzve/20160109-ezt-a-magyar-regenyt-olvassa-a-vilag-dragoman-gyorgy-maglya.html

Vélemény, hozzászólás?