Rotavírus: az egész családot védi a beoltott baba!

Wágner Zsanett

Minden évben körülbelül 5-7 ezer rotavírus-gastroenteritis fertőzöttet regisztrálnak. Gyermekgyógyász szakemberek becslése szerint a megbetegedések száma ennél valójában jóval magasabb lehet. A világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége ellen létezik „védőoltás”, sokan mégsem élnek vele.

 – Jelentős anyagi ráfordítástól és lelki terheléstől óvhatják meg családjukat azok a kisgyermekes szülők, akik időben gondoskodnak kisbabájuk rotavírus elleni védelméről – hívják fel a figyelmet egészségügyi szakemberek. A rotafertőzés gyakorlatilag elkerülhetetlen: világszerte szinte minden kisgyerek átesik rajta különböző súlyossággal. A testvéreket, szülőket, idős, beteg nagyszülőket, együttélő rokonokat is a csecsemő immunizálásával lehet megvédeni, hiszen a rotavírus ellen nincs hatékony gyógyszer – csak a fertőzés elkerülése. A rotaoltás immár 81 ország oltási rendjében szerepel és hazánkban is egyre több önkormányzat ismeri fel a megelőzés fontosságát. Mór önkormányzata például 2015-ben döntött úgy, hogy mentesíti a kisgyermekes családokat a rotafertőzés terheitől és támogatja a védőoltást a csecsemők számára. A népszerű vakcinaprogramban két év alatt mintegy 300 kisbaba kapta meg a rotavírus elleni „védőoltást”.

A világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége ellen létezik „védőoltás”, sokan mégsem élnek vele. Pedig ez az oltás még szúrással sem jár: szájon át beadható. A rotavírus fertőzés híg, vizes hasmenést, hányást okozó betegség, amelyen óvodáskor végére a kisgyermekek szinte kivétel nélkül átesnek, függetlenül attól, hogy hol és milyen higiéniai körülmények között élnek. Az országban a rotavírus-fertőzéssel kórházba kerülő kisgyermekek több mint 60 százaléka 24 hónapnál fiatalabb, és 3 százalékuk szorul intenzív osztályon ellátásra.

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hangsúlyozta:

„Az egyik oldalon ott vannak a riasztó tények: ez a vírus gyakorlatilag minden gyereket megfertőz, heveny hasmenéssel, hányással jár, a csecsemőket kiszáradással fenyegeti. A rotavírus-fertőzéssel kórházba kerülő gyermekek átlagosan 3-7 napig tartó kezelésre szorulnak, de az otthon gyógyuló kis beteget is ápolni kell, tehát a szülők kiesnek a munkából. A másik oldalon pedig ott a fájdalom nélkül beadható „védőoltás”, ami hatékonyan véd a súlyos rotavírus fertőzéstől. E közül a két lehetőség közül választhatnak a szülők.”

Közösségben, bölcsődében, óvodában nagyon gyorsan terjed a gyerekek között a fertőzés. A vírus életképes marad a játékokon, jelen lehet a mosdóban és a konyhában, a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről pedig közvetlenül is bejuthat a gyermek szervezetébe. A hagyományos tisztítószerek hatástalanok a vírus ellen, a szappannal történő kézmosás is csupán a vírusok 75 százalékát távolítja el. A rotavírus kifejezetten ellenálló vírusfajta, az emberi kézen órákig, míg a tárgyakon (például játékokon) akár több napon át is életképes.

Itthon 100 ezer ötévesnél fiatalabb gyerek közül 900 igényel kórházi kezelést a rotavírus fertőzés miatt, hozzávetőleg 7200 gyermeket visznek a szülei orvoshoz, további körülbelül 29 ezer orvosi kezelés nélkül vészelheti át a betegséget.

A rotavírus ráadásul megterheli a családok és az állami egészségügyi ellátórendszer büdzséjét is: egy kórházi kezelésre szoruló betegre jutó átlagos kezelési költség (elsősorban a kórházi ellátás költsége) csaknem 100 ezer forint, ami éves szinten mintegy 465 milliós kiadást jelent az egészségügynek. A családi kasszának is jelentős kiadást jelenthet a gyógyszerek, pelenka, törlőkendő, fertőtlenítőszerek megvásárlása, ráadásul a betegápolás miatt a szülők kiesnek a munkából is. Ehhez adódhat még a bébiitalok, a sópótlók, és a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszerek költsége is. Ezek a költségek és a velük járó lelki terhek pedig arányosan nőnek akkor, ha a család több tagja is megfertőződik.

A védőoltást nem lehet halogatni!

„Sok szülő azt gondolja, hogy még bőven ráér a védőoltás beadásával, de a korai védelem kulcsfontosságú. A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani”

– hívta fel a figyelmet Dr. Póta György.

Már 6 hetes kortól elkezdhető, és a kétadagos oltási sorral 12 hetes korra kialakítható a védelem. Fontos azonban, hogy a baba 24 hetes kora előtt kapja meg mindkét adag vakcinát. A háromadagos vakcinával legkésőbb a baba 32 hetes koráig be kell fejezni az oltási sorozatot. Mindkét vakcina adható egy időben az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokkal.

A vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát széles körben végzett klinikai tesztek során vizsgálták. A kétadagos védőoltás 7 különböző rotavírus törzs, a háromadagos 5 rotavírus törzs ellen mutat védelmet. Az immunizálás további előnye, hogy nem csupán a szezonális fertőzéstől védhet, hanem a kórházban, orvosi rendelőintézetben esetlegesen felbukkanó rotavírussal szemben is.

 

Vélemény, hozzászólás?