Szárnyalásnak indult Magyarországon a faktoring

Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert az üzleti életben a nagyvállalatok privilégiumaként indult finanszírozási forma. A faktoring mostanra a kis- és középvállalkozások (KKV) körében is megtalálta a létjogosultságát. A szolgáltatás népszerűsége nem véletlen, hiszen számos előnyre lehet szert tenni belőle.

A finanszírozási rendszer lényege a halasztott fizetésre kiállított számlák bruttó ellenértékének két-három napon belüli, magas arányban történő megelőlegezése. Az MGV Magyar Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztő Zrt. 2017-ben indította el faktoring tevékenységét, ezzel tovább bővítve a KKV-nak nyújtott finanszírozási szolgáltatásait. A társaság érdekelt a nagy ügyfélszámú portfólió kialakításában és hitük szerint a faktoring előnyei éppen a mikro és KKV szektorban érvényesülnek a leghatékonyabban.

„Szolgáltatásunkat jellemzően szállodai beszállítók finanszírozására fejlesztettük ki. Gyors döntési és speciális ügyfélkezelési rendszerünknek köszönhetően, olyan folyamatokat dolgoztunk ki, melyek igazodnak a szállodák fizetési ütemezéséhez, valamint felkészült akár több, kisebb összegű számla egyszerű kezelésére is”

– mondta el Papp László, a cég faktoring igazgatója.

A szolgáltatás bekapcsolásával a szállodák a szállítóval történő tárgyalás során stresszmentes fizetési határidőt tudnak érvényesíteni, és a számla megelőlegezése által likviditási szempontból stabil, elégedett szállítóval tudnak együtt dolgozni. A faktoringból a szállítónak is komoly előnyei származhatnak.

„Az egyedi árazást kínálunk, és a könnyített igénylési folyamat minimális adminisztráció mellett zajlik. A szokásos, esetenként 30-60 napos fizetési határidő helyett szinte azonnal megkapják a pénzüket, és a szolgáltatás igénybevételével a szállítónak nem kell a követelés engedményezésén kívül külön fedezetet biztosítani”

– magyarázta Papp László.

A faktoring működéséről a szakember elmondta, a szállodai beszállító adott szálloda felé kiállított bruttó számlaösszegét engedményezi a társaságukra, mely összeget jelentős mértékben, 2-3 napon belül kifizetik a szállítónak és a számla kiegyenlítését követően a fennmaradó összegből elszámolnak egymással.

Az MGV Magyar Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztő Zrt. a tevékenység kezdete óta több szállodával kötött együttműködési megállapodást és több szállodai beszállítóval állnak szerződéses kapcsolatban.

Szállodai partnereik ajánlásai alapján 2017. júniusában a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége cégüket társult tagjai közé fogadta.

Kovács István, a szállodaszövetség főtitkára elmondta, a faktoring egy meggyőző pénzügyi konstrukció, ami likviditási problémák feloldásában tölthet be jelentős szerepet.

„Mi minden olyan céget szívesen fogadunk, akik tagságunkon keresztül jobb lehetőségekhez jutnak. A gazdasági világválság óta fokozatosan javul a belföldi és nemzetközi turizmus helyzete is, a hazai szállodák árbevétele évi tíz százalékkal nő. Ennek eredményeként a magyarországi szállodák jövedelmezősége jelentősen javult az utóbbi években, bár messze nem ott tartunk, ahol szeretnénk. Arra számítunk, hogy az MGV Magyar Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztő Zrt. a faktoring terén meglévő szakértelmével olyan pénzügyi konstrukciókkal fog előállni, melyek hozzájárulnak a hazai szállodák pénzügyi helyzetének javulásához”

– mondta el Kovács István.

Vélemény, hozzászólás?