Száz százalék fölötti látogatottság a Budapest Bábszínházban

Várhatóan száz százalék fölötti látogatottsággal zárja az idei évadot a Budapest Bábszínház, ahol a következő szezonban Tengely Gábor, Szabó Máté és Gergye Krisztián is rendezni fog.

Mint az MTI-hez eljuttatott évadzáró közleményben írják, bár hivatalosan még nincs vége a szezonnak, a mintegy 400 előadás jegyeladásai alapján több mint 100 ezer nézővel ismét 100 százalék fölötti látogatottságot prognosztizálnak.

Felidézik, hogy az idei évadban öt premiert tartott a színház, a Koós Iván Galéria pedig két tárlatnak adott otthont.

A társulat tagjai által az évad végén titkos szavazással odaítélt díjak közül a Havas-B. Kiss-díjat megosztva Hoffer Károly és Kemény István színművész, a Kovács József-díjat pedig Gerle Krisztina kellékes kapta.

Az ősszel kezdődő új évadban Axel Scheffler közkedvelt Pipp és Polli-történeteiből a színház művésze, Karádi Borbála hoz létre előadást 2-4 éveseknek és szüleiknek. A látványvilágért Wunder Judit felel. Bemutatják Gimesi Dóra A csomótündér című meséjéből készült különleges, egyszemélyes előadást, amelyhez színházi nevelési foglalkozás is tartozik. A rendező Tengely Gábor, a látványtervező Michac Gábor, a cím- és a többi szerepet Ellinger Edina kelti életre. Ez a két premier a színház új játszóhelyén, a Kemény Henrik Stúdióban lesz látható csakúgy, mint a Feljegyzések az egérlyukból című Dosztojevszkij-műből készült monodráma, amelyet Ács Norbert játszik Szabó Máté rendezésében.

Befalazva címmel Ország Lili munkái által ihletett előadást készít Gergye Krisztián. A produkció írója Dragomán György, a látványt Hoffer Károly és Zöldy Z Gergely tervezi. Ehhez az őszi bemutatóhoz kiállítás is kapcsolódik, amely Ország Lili bábszínházi tervezői munkásságát dolgozza fel, a negyedik emeleti Játszó-teret pedig átnevezik Ország Lili Teremmé.

A színház fennállása óta kiemelten kezeli a gyermekek zenei nevelését, ennek jegyében ismét műsorra tűzik a színházteremben a Háry János című előadást. A felújítás rendezője Meczner János, a látvány megőrzéséért és autentikus frissítéséért Hoffer Károly felel.

A színház továbbra is teret ad a legfiatalabb generáció képviselőinek. A jövő évadban Szilágyi Bálint a Bambival mutatkozik be elsősorban iskolás nézőknek alkotótársaival, Hársing Hilda dramaturggal, valamint Árvai György díszlet- és Szűcs Edit jelmeztervezővel. Szenteczki Zita egy népszerű kortárs mesét dolgoz fel óvodásoknak és kisiskolásoknak, amelynek címe Mit csinált Jakab az ágy alatt? Dániel András történetét Kautzky Máté adaptálja, a bábokat Dániel András rajzai alapján Horváth Márk tervezi, a tér kialakítója Rumi Zsófia, szcenikusként Lénárt András segíti a munkát.

 

Vélemény, hozzászólás?