Szimfonikusokkal koncertezik a Hooligans Miskolcon

Vona Ildikó

Következő évadáról tartott sajtótájékoztatót a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Ismertették a bérletes és bérleten kívüli hangversenyeiket, valamint a közönség figyelmébe ajánlották a Hooligans Symphonic elnevezésű nagyszabású rock show-jukat.

Mindenféle műfajban otthonosan mozognak a Miskolci Szimfonikusok művészei, ezért döntöttek úgy, hogy összeállnak a Hooligans együttes tagjaival, és július 7-én egy hatalmas crossover koncertet rendeznek a Generali Arénában. Werner Gábor karmester vezényli majd a produkciót, aki elmondta az újságíróknak: öt évvel ezelőtt kereste meg őt a Hooligans és felkérték, írjon át néhányat a dalaikból szimfonikus hangszerelésre. Harminc számot készített el, ezekből hallhat most a közönség körülbelül húszat. A rock show érdekessége, hogy csupán egyetlen alkalommal adják elő, kizárólag Miskolcon, és nem lesz belőle országos turné.

Hooligans-koncert a februári Kocsonyafarsangon (PTV fotó: Vona Ildikó)

Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője sikeresnek nevezte az idei évadot: közel 30 ezer nézőjük volt, 83 koncertet adtak és a magyarországi vendégszereplések mellett jártak Párizsban, Nottinghamben, Kassán. Mivel a jelenlegi műsorstruktúrájuk meghozta a várt eredményt, így nem változtatnak rajta a következő szezonban sem. Lesz újra Tűzvarázs bérlet hét előadással és Hangforrás bérlet öt hangversennyel. Továbbra is tartanak bérleten kívüli koncerteket, nyitnak az ifjúság irányába, lesz Hang-ár program és a Balázs Győző Református Gimnáziummal közösen egy nagyszabású, összművészeti produkció.

Gál Tamás művészeti vezető szerint a következő évad tervezésekor az volt a cél: népszerű és ismert darabokkal kiszolgálni a közönséget, ugyanakkor bővíteni saját repertoárjukat új és különleges szerzeményekkel. Kiemelte a bemutatásra kerülő művek közül Brahms-Schönberg: Zongoraversenyét, valamint Hindemith: Mathis der Mahler szimfóniáját. A Kodály-évhez is kapcsolódnak és a Reformáció 500.évfordulójáról is megemlékeznek majd egy-egy koncerttel. Kiváló művészekkel találkozhat a muzsikát kedvelő publikum. Érkezik Medveczky Ádám karmester, Elek Szilvia csembalóművész-zeneszerző, Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója, és a brit származású David Curtis. Az elkövetkező időszakban a Miskolci Szimfonikus Zenekar vendégszerepel az edelényi kastélyban, a budapesti Erkel Színházban, a Művészetek Palotájában és Párizsban is.

Gál Tamás vezényli a Miskolci Szimfonikusokat (Fotó: Miskolci Szimfonikus Zenekar)

Az új évadot beharangozó sajtótájékoztató élőzenével kezdődött és végződött. Három nagyszerű művész: Czakó Péter (szaxofon), Horváth Gyula (billentyűk) és Soós Tibor (dobok) kellemes szalonzenét játszott az újságíróknak.

Vélemény, hozzászólás?