Szombat Esti Láz 2014: Képek Szinetár Dóra és Makranczi Zalán próbájáról

A Budapesti Fesztiválzenekart méltatta a The New York Times

Szerző: PannonHírnök  2015-01-21 01:390 kommentNézték:
Fotó: gyfz.hu

Budapesti Fesztiválzenekar
Fotó: gyfz.hu

A Budapesti Fesztiválzenekarnak a manhattani Lincoln Központban adott hangversenyét méltatta keddi számában a The New York Times.

    Zachary Woolfe kritikus szerint nem biztos, hogy a Fischer Iván vezényelte zenekar előtt volt már olyan együttes, amely egyszerre játszotta volna a Mendelssohn testvérpár, Fanny és Felix Mendelssohn műveit. A szerző emlékeztetett arra, hogy noha a klasszikus zene rajongói Mendelssonhn nővérét többnyire a német komponista titkáraként ismerték, Fanny saját jogon is rendkívüli zongoraművész, karmester és zeneszerző volt. Igaz, alapvetően szóló zongora- és nem zenekari műveket szerzett.
    Woolfe rámutatott: Fischer Iván úgy kerülte meg ezt a problémát, hogy Fanny Mendelssohn három dalát Balogh Sándor zenekari hangszerelésében vezényelte le, a művek “illatosak és dallamgazdagok voltak, és jól illettek a zenekarhoz”, amely a szerző szerint “különösen tehetségesnek” bizonyult a Die Mainacht és a Gondellied előadásában, Anna Lucia Richter szopránszólistával. 
    ”A zenekar megfelelt Mendelssohn örökzöld hegedűversenye egyszerre szenvedélyes és gyengéd hangulatainak” – hangzott a koncertbeszámoló.
    A kritikus úgy ítélte meg, hogy Fischer Iván Brahms 3. szimfóniájának két lehetséges előadási módjából, amelyek közül az egyik visszafogott és egyszerű, a másik pedig a szerkezet tekintetében a beavatkozás, a ritmuséban pedig rugalmasság híve, a második iskola követője. 
    ”Képlékeny pulzust jelenített meg, mégis értelmesen, kihasználva az űzött accelerandókat és a fájó rubatókat. A felborzolt vonósokkal a fúvósok és a rézfúvósok ellenében ez a zenekar csodálatosan szólaltatja meg Brahmsot” – írta a szerző.
    A koncert “elbűvölő ráadással zárult”: a zenekar tagjai Fischer köré gyűlve énekelték el Fanny Mendelssohn a capella kórusra írt hat Kerti Dalának (Gartenlieder) egyikét, a Morgengrüsst.

Forrás: MTI

Címkék:

Búcsúznak a régi villamosok Miskolcon

Szerző: Vona Ildikó  2015-01-09 10:000 kommentNézték:

Kivonják a forgalomból a bécsi villamosokat, melyek 2002 óta szállították az utasokat a borsodi megyeszékhelyen.  A Miskolci Városi Közlekedési Zrt. összesen 18 szerelvényt és 6 pótkocsit vásárolt átmeneti jelleggel, hiszen a távolabbi cél már akkor is az új és alacsonypadlós járművek bevezetése volt.

PTV Fotó: Valent Árpád

PTV Fotó: Valent Árpád

December végén megérkezett a 31-ik Skoda, így a Zöld Nyíl Projekt- mely keretében a villamos-pálya rekonstrukció zajlott- a befejező szakaszához ért. Az új járművek nagyobb része már fogalomban van, míg a többiek a kötelező próbaköröket teljesítik.  A modern, alacsonypadlós villamosok megjelenésével fokozatosan leállnak a régebbi, Tátra típusúak is.

PTV Fotó: Valent Árpád

PTV Fotó: Valent Árpád

A forgalomból kikerült járműveket a közlekedési vállalat eladja. A bécsiek közül azonban a 300-as pályaszámú, pótkocsival rendelkezőt felújítja és nosztalgiajáratnak megtartja. A miskolciak nagyon kedvelik a régi idők emlékét őrző közlekedési eszközöket. A 100-as Bengáli ünnepi alkalmakkor szokott járni és olyankor mindig rengetegen utaznak rajta.

PTV Fotó: Vona Ildikó

PTV Fotó: Vona Ildikó

Jelenleg már 20 új Skoda villamos szállít menetrendszerűen utasokat és a tervek szerint 2015. első negyedévében a modern járműpark teljesen leváltja majd az elöregedett régit.

   

Disznótoros mulatság Hejőcsabán

Szerző: Vona Ildikó  2015-02-05 09:000 kommentNézték:

Második alkalommal rendezték meg Miskolc hejőcsabai városrészében a Disznótoros napot.  A hagyományok ápolása volt a program célja, amit a Gárdonyi Művelődési Központ szervezett.

Vendégek a Bárczay kúria előtt PTV Fotó: Vona Ildikó

Vendégek a Bárczay kúria előtt
PTV Fotó: Vona Ildikó

Hejőcsaba büszkesége a barokk stílusú Bárczay-kúria, ennek udvarán zajlott a hízó levágása, feldolgozása. Az érdeklődők nyomon követhették a hagyományos disznóvágás folyamatait: a szalmával történő pörköléstől a feldolgozás apró részletein át a tálalásig.

Nélküle az esemény nem jött volna létre. PTV Fotó: Vona Ildikó

Nélküle az esemény nem jött volna létre.
PTV Fotó: Vona Ildikó

Maga a böllér hízlalta a most levágott 250 kilós állatot, ami a mangalica és a magyar sertés keveréke volt. Mindenki nagy izgalommal várta, hogy készüljön a tepertő, hurka, kolbász, és különösen kedvelt étellé vált a látogatók körében a hagymás vér.

Hejőcsabai hurka PTV Fotó: Vona Ildikó

Hejőcsabai hurka
PTV Fotó: Vona Ildikó

A gasztronómiai látványosság mellett kulturális programok is szórakoztatták a vendégeket. Fellépett a Ten Dance, az Avas Táncegyüttes, volt operett és magyar nóta-műsor. A Vaga Banda maskarás gólyalábasai, valamint a Számadó Zenekar is hozzájárult a vidám hangulat megteremtéséhez, ami olyan jól sikerült, hogy a közönségből többen táncra perdültek.

Kezdődjék a tánc PTV Fotó: Vona Ildikó

Kezdődjék a tánc
PTV Fotó: Vona Ildikó

Február 21-én ismét lesz disznóvágás, ám ezúttal Lilla-napi vonatozással összekötve. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút Dorottya utcai állomásáról indul majd a szerelvény Garadnára, ahol a Mókus Odú Falatozónál kerül sor egy látványos disznótorra és a hozzá tartozó mulatságra.

Címkék:

Egy biztonsági kamera, amely felismeri, ki jött haza

Szerző: Mohai Szilvia  2015-01-20 18:000 kommentNézték:

Biztonsági kamera-netatmo-welcome-02_150116

A szórakoztató elektronika területén kifejlesztett innovatív megoldásairól ismert Netatmo cég hamarosan piacra dobja az első otthoni okos kamerát, a Welcome-ot. A szerkezet arcfelismerő funkciójának köszönhetően beazonosítja a család minden tagját, amint azok belépnek az ajtón. A felhasználó okos telefonjával összekötött kütyü elküldi az illető nevét a mobilra, így például a szülők intézkedhetnek, ha egy azonosítatlan személy lépett be a lakásba, nem pedig gyermekük érkezett haza az iskolából. Már csak idő kérdése, hogy a háziállatokat mikor tanulja meg felismerni…

A biztonsági beállítások testre szabhatók

A 2011-ben, Fred Potter és Jean-Pierre Dumolard által alapított Netatmo újításának biztonsági beállításai testreszabhatók, így felhasználó maga dönti el, kér-e értesítést, vagy el szeretné-e tárolni az adatokat. A hasznos eszköz megnyugtatja a szülőket, hiszen értesülhetnek róla, hogy gyermekük épségben hazaért az iskolából. Az már kérdéses, hogy a gyerekek mit szólnak hozzá, hiszen így többé nem maradhat titokban, ha iskola után nem indultak egyből haza, hanem tettek egy kis kitérőt a játszótérre vagy a focipályára.

Biztonság éjjel-nappal

A Welcome otthoni kamera a rögzített videókat és az azonosító adatokat egy microSD memóriakártyán tárolja, nem tölti fel a felhőbe, így azok biztonságban vannak. A kamera kezelőfelületének használata pedig a bankok által is alkalmazott szintű titkosítás mellett lehetséges, így nem kell attól félnünk, hogy illetéktelenek tudomást szereznek róla, hogy épp nincs otthon senki.

A kamera wifi-vel működik

A Netatmo Welcome kamera Full HD-s videókat készít, az infra LED-kamerának köszönhetően éjjel is remekül „lát”, 130 fokos látószöggel rendelkezik, és elegáns anodizált alumínium burkolattal érkezik, így minden környezetbe illik. A wifi- vagy Ethernet-kapcsolattal működő kamerát, amelyhez jár egy microSD memóriakártya is, várhatóan 2015 második negyedévében dobják piacra.

Évértékelőt tartott Miskolc polgármestere

Szerző: Vona Ildikó  2015-01-30 18:001 kommentNézték:

A Művészetek Háza adott otthont annak a rendezvénynek, melyen Kriza Ákos, Miskolc polgármestere értékelte az elmúlt év eredményeit és ismertette a következő esztendő programját. Beszédében néhány gondolat erejéig kitért a választási eredményekre, majd  a munkahelyteremtés, a turizmus és a közbiztonság terén elért sikerekről beszélt.

Csöbör Katalin(b) Kriza Ákos(k) PTV Fotó: Vona Ildikó

Csöbör Katalin(b) Kriza Ákos(k)
PTV Fotó: Vona Ildikó

Szerencsés volt az indulás, hiszen az adósságkonszolidációnak köszönhetően a borsodi megyeszékhely 36 milliárd forint adósságtól szabadult meg. 2013-ban a kormány Miskolcot kiemelt fejlesztési területté nyilvánította. Az utóbbi három és fél évben 92 milliárd forint fejlesztési forrást hasznosítottak, ami kiegészült még 7 milliárd forintnyi működési támogatással.

A Digitális Közösség Program először Miskolcon indult be és eredményesen zárult: 17 ezer résztvevő kapott ingyenesen számítógépet és informatikai képzést. A városba betelepülő nagy cégek fejlesztései nyomán több mint 4 ezer munkavállaló jutott munkához. Nagy figyelmet fordítottak a közbiztonság fokozására: megnégyszerezték a Miskolci Önkormányzati Rendészet létszámát, több mint 100 lakásból költöztették ki a „fészekrakókat”, elkezdték a nyomortelepek felszámolását,  a rendőrség járőrei pedig nagyobb létszámban tartózkodnak mostantól a közterületeken.

2014-ben elkészült és átadásra került a megújult Diósgyőri vár, mely Közép-Európa legnagyobb műemléki beruházásának tekinthető. Miskolc az ipari fejlesztés mellett nagy hangsúlyt fektet a turizmusra is. A beruházások eredményeképp nőtt a vendégéjszakák száma.

PTV Fotó: Vona Ildikó

PTV Fotó: Vona Ildikó

Készül a Lovagi tornák tere és épül a tapolcai szabadtéri strand is. Két hete kapott a város egymilliárd forint támogatást azért, hogy már idén nyáron fürödhessenek a medencékben a miskolciak.

PTV Fotó: Vona Ildikó

PTV Fotó: Vona Ildikó

Folytatják a történelmi Avas és a belváros fejlesztését, tovább bontják a nyomortelepeket, új ipari parkot építenek. A polgármester egy nagy bejelentést is tett: az előzetesen biztosított 4,5 milliárd helyett 8 milliárd forint ad az állam a diósgyőri stadion fejlesztésére. Ebből a pénzből egy 15 ezer nézőt befogadó UEFA 4-es aréna épülhet majd Miskolcon.

PTV Fotó: Vona Ildikó

PTV Fotó: Vona Ildikó

A rendezvény vendége volt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, aki méltatta Miskolc eredményeit és beszédében külön kiemelte, mennyire örömteli, hogy ilyen gyors fejlődésnek indult a borsodi megyeszékhely.

Címkék:

Ez nem szalonna nem kolbász

Szerző: Herczku Tünde  2015-01-28 10:001 kommentNézték:

A Cselekvés korszakába érkeztünk

plakát

Néhány gondolat a ,,Nem szalonna nem kolbász” Spirituális tárlat margójára 

,,…Ez a hely a Föld nevű Váróterem. Ha már itt ülsz a vonatokra várva, kapsz egy jegyet tőlünk(…) A Mi szabadságunk, a művészet, a művészetünk a Tisztán Látás.

Jó utazást…”

Így kalauzol kiállításain az Átutazók. Egy olyan művészeti csoportosulás Nyíregyházán, mely dacolva minden társadalmi körülménnyel, összetart zenészt, színészt, fotó- és festőművészt, mandalafestőt, DJ-t, táncművészt. És vendégeiket. És családjaikat, ismerőseiket, barátaikat, gyermekeiket. Mindenkit, aki a nyitottságra, a szeretetre, érzékenységre szavaz.

a tánc művészete

Ennek a csoportnak története van. A Bárka, a Forrás, mint egy központi mű-, vagy nevezzük úgy váróterem a hely, ahova azok is vissza-vissza térnek, akik évek óta külföldön alkotnak.

Az egyre bővülő társaság kiállításait is spirituális üzenetek mentén hirdeti. Évről évre megmutatkozik, levetíti azokat a belső filmeket, melyet ők az ősiségen – magyar mondákon, meséken, népművészeten, az ősi hitvilágon - keresztül éreznek, látnak, képregényszerűen felfognak.

ősi hitvilág1

A társaság motorjával, Mihálka György festőművésszel érdemes leülni beszélgetni. Legfőképp az új üzenetről, mely a Cselekvés korszakát jelzi.

Mihálka György

Mihálka György

,,MIHÁLKA Györgynek hívnak, születtem 1969-ben.

Diplomát szereztem a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolán 1994-ben.

Két év múlva másoddiplomáztam rajzszakból Kaposvárott.

Ezek után 10 évet tanítottam. Közben aktív alkotó tevékenységet folytattam,

festettem és kiállításokat rendeztem.

Az Átutazók Művészeti és Ifjúsági Egyesületet 2002-ben alapítottam. 2004 óta a festészet a fő munkám. Az alkotásaimat egy weboldalon is láthatja a közönség, a www.mihalka.hu címen.

Legközelebbi kiállításunk 2015 februárban Nagykárolyban várja az érdeklődő közönséget.”

-        A legutóbbi spirituális találkozótok alkalmával úgy fogalmaztál, hogy nem azt követed, amit az őseink hátrahagytak, hanem amit már az őseink is követtek. Ugyanoda tartunk?

-        Amit igazából meg kell fogalmazni, az egy szó: a CSELEKVÉS. Ám ezt erősen blokkolja, hogy annyian jártatják a szájukat, annyi felé oszlik az emberek figyelme, hogy egyszerűen nem tudják már, mi a valódi életük valódi mozgatórugója.

Hamis álmokat követnek, nem a sajátjukat. Mintha társadalmi szinten egy álomgyár szép álomfelhőket bocsátana az emberek feje fölé, amiből hamis álom esőcseppek esnek. Ezek az emberek fejében hamis fákat növesztenek. És ezekkel egyetlenegy probléma van; hogy olyan fák ezek, melyek elnyomják a valódi fákat. Az emberek egyedi, saját fáját. Rá kell ébredni, hogy ez sokkal magasabb szint, mint bármilyen kampány, vagy trend, vagy divat.

Akkor beszélünk magasabb szintről, ha az ember olyan dolgokat tart figyelme előtt, úgy éli meg saját maga álmait, és az életének a saját szabadságát, hogy nem korlátoz vele másokat.

Hamar rá kellett jönnöm, hogy a kritizálás nem visz előre. Valójában az a fajta cselekvés visz előre, ha felismerem, és azonnal abbahagyom, ha valami nem tetszik, inkább olyan dolgot végzek, ami magasabb szintű.

-        A spirituális kiállítás is valami más. Vonzhat olyanokat is, akiknek most kell szembesülnie ezzel az üzenettel. Kiknek szólnak valójában a kiállításaitok, ki a közönségetek?

-        Azoknak szól, akik a saját maguk álmait keresik, és azokat a fákat öntözik, melyek a saját szívükből kelnek ki. Bár nyilván mindenkinek szól, mert mindenkinek vannak ilyen fái. Ám az is egyértelmű, hogy annak lehet segíteni csak, aki már felismerte, hogy egyetlenegy út van, ami az ember eredeti küldetése, ez pedig az ,,együtt útja”, a közösségnek az útja.

ősi hitvilág2

Az egész világon azt erősítik, hogy az individuum a legnagyobb dolog. Én azt látom, hogy ez egy borzasztó nagy csapda, mert az ember eléri azt, hogy van külön ruhája – senkiére nem hasonlító –, külön haja – senkiére nem hasonlító –, külön gondolatai – senkiére nem hasonlító –, külön háza – senkiére nem hasonlító –, külön kocsija – senkiére nem hasonlító –, és emiatt bekerül egy olyan atombunker legmélyére, ahol nincs kihez szólni. Ez az individuum csapdája.

Vannak világok, ahol ismerik a boldogságot, és annak a kulcsa nem az egyéni felhalmozás, a birtoklás. Itt Magyarországon is inkább arra lenne szükség, hogy az emberek felismerjék, hogy jó itt lenni, jó együtt lenni. Mert igaz, hogy vannak más országok, más helyek, ahova el lehet menni, de mégsem tud az ember ott otthon lenni. Egy drága világban drága az élet is, nem az számít, hogy mennyi pénze van az embernek. Mindenki, aki azért megy ki, hogy összeszedjen pénzt, lényegében úgy jön haza, hogy nem szedett össze semmit, csak tapasztalatokat. Már, ha hazajön, mert ugye egyfajta vereséggel hazajönni nem is érdemes. Én is próbáltam, és a tapasztalatom az volt, hogy megélem ugyan azt a fajta életminőséget, de ugyanabban a helyzetben itthon, kétszer szegényebben jobban érzem magam.

-        A legutóbbi, tavaly decemberi kiállítók közül ezt a kérdéskört mindenki a maga módján fogta meg, generálta, vagy szolgálta – utalva itt arra, hogy hangtál meditációval zártátok a megnyitót. Mintha egyáltalán nem lenne véletlen, hogy éppen azok a művészek sorakoztak fel idén is, akiknek kellett?

-        Azt tapasztaltam már tíz-tizenöt évvel ezelőtt is, hogy a művész világban is van egyfajta összetartás, meg egyfajta széthúzás, ahogy minden speciális szegletében a világnak. Én azért hoztam létre ezt az egyesületet, hogy megtaláljam az embereket, akik össze akarnak tartani. Merthogy egymást segítve sokkal több dolgot tudunk elérni, mint külön-külön. Többször meglepődtem azon, hogy mennyire erős tud lenni, amikor 4-5-8-10 ember összeáll, és egy közös nevezővel valamit létrehoznak.

a kiállítók sokfélék lehetnek_opt (1)

A kiállítók lehetnek nagyon sokfélék. Mintha nem is lehetne közös halmazba belerakni őket, de mégis bele lehet, mert a szándékuk az, ami közös. Az, hogy keresik az egységet. Keresik azt a megoldást, hogy hogyan lehet jól megoldani a dolgokat.

Mihálka György credo

Magyarországról származom. Egy ősi nép leszármazottjaként. Bennem őseim tudása, és itt most nem egyértelműen genetikai örökségről beszélek. Az Emberiség Szelleméről, ami az ősi kultúrákban magas fokon lángolt, ám napjainkban alig-alig pislákol. 

ősi hitvilág3

Ha a világon körbenézek, valódi ébredéseket látok. Aludt egy nép, egy földrész , egy faj. De most más idők járnak. Most akar újra fellobbanni, futótűzzé válni a Tudatosság Fénye, ami maga a Szerelem Forradalma. Már mindenki döntött, hova tartozik. Szeretet vagy harc, ez az igazi kérdés. Én is feltettem már magamnak többször, és mindig ugyanazt a választ kaptam. Az vagyok, akinek megszülettem, szerelemlény, vagyis ember. Csak egyféle szeretet van. Az áramló cselekvés. Így hát a magamfajta kóficnak nem marad más választása, mint a szabadság: az ismeretlen útját járni. Vagyis megtalálni magamban, megmutatni másoknak, akik ha megtalálják magukban, megmutatják másoknak, és ha mások megtalálják, megmutatják nekem, hogy megtaláljam magamban. Így tanulhatjuk meg az új világot, ha mindenki tanít mindenkit. Mindenki a tanárunk, és senki sem az ellenségünk. A Vaskori idők, amiben eddig éltünk, véget értek. E kor tanítása minden rettegett tulajdonságunk. A harag, a félelem, az irigység, és még sorolhatnám tovább e helytelen viszonyulás-mintákat, de ezek NEM az ember természete, megtanította nekünk a világ. Azok vagyunk, akinek megszülettünk. Azok voltunk, és azok leszünk mindig, akármennyire van mérgezve a fejünk a bűnnel és a bűntudattal. Aranykori Őseink szerint a Tudás LÉTráján nincs bűn, csak emelkedő tudatosság van. Egyre feljebb tartó lépcsőfokok, ahol az alattunk járót tanítjuk, és a felettünk járótól tanulunk. Senki sem különb a másiknál, a létrája mindenkinek egyforma hosszú, a földtől az égig ér. Ezért áldom e világot minden lépésemben, minden képemben, minden találkozásomban.

Köszönöm, hogy egy lehetek közületek. 

EZ NEM SZALONNA NEM KOLBÁSZ

( spirituális kiállítás)

Van étele a testnek, van étele a léleknek. A  lélek étele a szépség, a művészet, az életből áradó szeretet. 

van étele a testnek

Egy nagy kerék elindult nemrég, és porrá töri a kis köveket. Végre elérkeztünk a Cselekvés Korszakába,  cselekedni kell, elmélet ezer van már. Ehhez újra kell tanulni bizonyos dolgokat. Az Erő az egyik legfontosabb. Mert nem a Szeretetből van hiány, hanem  az azt támogató erőből. Az erőtlen embernek kétféle megnyilvánulása van, az egyik a gyávaság, a másik az erőszak, míg az Erő csendes, nem kérkedik, megnyilvánul, aztán visszahúzódik. 

A Nagy Áramlás piciny megnyilvánulása. Nem gondolat, nem félelem, teremtő cselekedet. A tartásában mutatkozik ez meg egy népnek, egy embernek. Hajlott hátú, megtört emberek rohangásznak az utcákon, vezérelt vágyakkal: elérhetetlen, nem valódi céloktól újabb célokig, amiben nincs megállás, szusszantás, egymásra odaadó figyelés, önfejlesztés, teremtés. Ez egy tércsapda, egy mátrix. Fénytelen pillanatok teremtették, és most itt az idő új, magasabb szintű, élhető, emberi világot létrehozni. Ezért előrehaladva, hátratekintgetés nélkül emberi tartásunkat újra fel kell építeni, mint egy építményt, aminek a legerősebb építőköve nem a befelé fordulás, az ítéletek, az elvárások, hanem az, nem vagyunk egyedül.

Az azonosság keresése mindenkivel.

Egyek vagyunk, együtt vagyunk, ugyanannak a történetnek egyazon pillanatban írói, színészei, nézői. A tengerember földjén egy élő szövedék vonja be világunk, tündérek ülnek hátaink megett, csak a dal hallatszik, csak a tiszta dallam, az, hogy köszönöm, köszönöm, hogy élek. Aki hallja a dalt, egy világban utazunk. A művészet szelleme, ami áthatja a lelket, áradjon vissza a szíven keresztül, áradjon vissza a test szellemébe, így ezen keresztül az anyagba, és ezen keresztül a világba.

A lélek kapui váljanak eggyé a szív kapuival.

lélek kapui

Áldás a lélektől, békesség a szellemtől és szeretet tetteinkből.

Címkék:

Hajnali tíz órás hangulat kávé helyett a szín művészetével

Szerző: Herczku Tünde  2015-02-11 08:000 kommentNézték:
Szőke Jakab Péter

Szőke Jakab Péter

            ,,Elindít egy emlék, egy látott pillanat, egy zene vagy egy gondolat (…)

keresem a színeiket addig, míg meg nem találom.”

Szőke Péter Jakab

a Museum of Americas hivatalos tagja

Csapzott fürtjei valahol oldalt bukkannak majd elő, de nem az a lényeg, hogy ráismerjünk. Ő fog figyelni ránk – előbb vagy utóbb. Kérdéseivel, odafordulásával  hamar előidézi azt az élményt, hogy valaki tényleg érdeklődik, őszintén kíváncsi ki vagy, honnan merre tartasz. Szőke Péter Jakab életében a ,,Fordulat” sokak által vágyott, álmodott és szükségszerű, amolyan eleve elrendelt esemény. Egy jól fizető, biztos szakmát abbahagyni, amikor azt már a legmagasabb szinten végezhetné – méghozzá a művészetért, a festészetért – mondhatjuk őrültségnek is, de igazi szabadságnak is. Különleges színvilágú képei felbukkannak művésztelepeken, rácsodálkozunk Egerben, egy jótékony célú árverésen, Budapesten a Jókay téri Vörös Oroszlánban, vagy épp Nyíregyházán, egy hangtál meditációval, mandalákkal gazdagított spirituális tárlaton. Mi valahol itt csíptük el, a képeiért jött, mert Egerben volt dolga.

Szőke Péter Jakab - Száll szabadon

Szőke Péter Jakab – Száll szabadon

Herczku Tünde: Mintha folyton vándorolnál az országban, felbukkansz mindenütt, ahol összeadott energia, valamilyen művészeti csoportosulás adódik. Van egy sajátos radarod, ami hív?

Szőke Péter Jakab: Igazad van, szerintem is bevonzza ezeket az ember valahogy. Egerben – bár most egyszerűen egy lagziban voltam, Tatár Gabi színésznő, az Egri Pinceszínház társulatának lelke három éve szervezi a művésztelepet. Nem egy nagy létszámmal, de – ami tök jó dolog, hogy – ilyenkor összeér a színház és a festészet. A színészekkel együtt vagyunk egy hétig. Mi festünk, a színészek minden nap próbálnak, este előadás az Érsek kertben. A tó mellé nyitott színpadot építünk, nagyon jó hangulata van az egésznek. Sátrakat állítunk föl és ott családiasan elvagyunk.

Nyíregyházára is több művész közé érkeztem, az Átutazók Művészeti Egyesület meghívására, sokféle kiállító közé. A képek mellé versek kerültek, volt hangtál meditáció, mandalakészítői oklevél átadás, meg persze festészet is. És persze utána nagy beszélgetés, élménycsere, lelki és fizikai táplálkozás – egymás között.

Budapesten, a Szépművészetiben másodszor is bevált a Textúra kiállítás, amikor bizonyos műtárgyakhoz kortárs írók írnak egy-egy 10-15 perces kis novellát vagy párbeszédet, amit végül színészek adnak elő. Baromi jó! Kiváló színészek csinálták meg, s az egésznek valami egészen különleges hangulata van, hiszen a termekben, a képek meg a szobrok között más energia áramlik. Képzőművészet, színház és irodalom találkozása. Érzed, hogy a műtárgynak is van egy energiája, ha csak nézed, de akkor a színész elkezd róla beszélni, ami teljesen személyessé teszi a Te élményedet is.

Szőke Péter Jakab - Big in Budapest

Szőke Péter Jakab – Big in Budapest

És bejön az, hogy amikor bent vagy egy múzeumban, nézed a képeket, akkor egy-kettő van, ami úgy megszólít, hat rád, itt meg kiemelten A műtárgyra irányul a figyelem. Mindenki kerek szemmel nézi, azonnal beindulnak a képzetek meg az érzelmek. Nagyon érdekes.

Nagyon sokat gondolkozom mostanában, hogy ezeket jó így összehozni – egyrészt sokkal erősebbé válik az üzenet, hogy ha több művészet van, másrészről különböző érdeklődésű embereket hoz össze az esemény maga. Például akit a zene érdekel, találkozik a festményekkel, vagy aki a színház részéről érkezik, és ott a kiállítás, akkor már megnézi. Lehet, hogy amúgy nem jutna el, vagy nem menne be egy kiállításra. Ugyanúgy, aki eljön a képek miatt, örül, hogy van még egy színház is, vagy zene, vagy hangtál. Az egésznek az ereje sokkal többet nyújt, és ha megnézed, a fesztiválokon is mindenhol ugyanezt próbálgatják. Nemcsak a zenét, hanem a színházat is mozgósítják.

Remélem egyre több kiállítást is így szerveznek meg, mert erre van befogadó közönség.

Szőke Péter Jakab - Egy dal délelőtt

Szőke Péter Jakab – Egy dal délelőtt

Született 1972-ben Salgótarjánban, ott élt családjával a középiskola befejezéséig. Édesanyja fényképész műtermében kapta gyermekkori élményeit képekről, munkáról, szabadságról. Építésznek tanult és lett. Budapesten dolgozott tíz évig, csarnokokat épített. Munka mellett rajzolt, festett, tanult Berkes András műtermében. Szabad művészként 34 évesen talált életre és barátokra a festészetben.

Sajátos színvilágú alkotásai megfogják a közönséget művésztelepeken, hazai és külföldi kiállításokon egyaránt.

Ma Wekerlén él feleségével és gyermekeivel.

Szőke Péter Jakab - Tatus zsiráfot szereti

Szőke Péter Jakab – Tatus zsiráfot szereti

H. T.: Mi az, amit egy-egy újszerű és sikeres művészeti összekapcsolódásba te magad tudsz belerakni?

Sz. P. J: Az egyik legfontosabb érzékszervünk a szemünk. De azzal nem jókat látunk. Ahogy éled a mindennapjaid, létezel, benne vagy egy nagyon színes kavalkádban, ami képileg szerintem nagyon silány világ, pörög minden. Nem is tudatosan, de útközben nézed az óriásplakátokat, érzed, hogy legtöbbször egy rosszul kitalált, hatásvadász elemekkel próbálkozó képet kapsz, akár akarod, akár nem. A tévében is vannak rossz kameraállásokkal, rosszul megcsinált sorozatok, sokan nézik ezeket. Minden beépül a tudatodba, ezért nem mindegy, milyen képekkel találkozol.

A festők, amikor egy ilyen kis méterszer méteres, vagy 50-szer 70-es világba megkomponálnak valamit, mentsvárrá válik a szemednek, érzed, hogy jó dolgot nézel. Amit én tudok hozzátenni, az a hangulat.

Amikor festek egy képet, én általában nagyon színesen festek. A színekből egy érzés alapján válogatom össze a kompozíciót, és talán ez a hangulatteremtés mélyen bennem van.

Kisfilmekkel is foglalkozom, ott is a hangulat a legfontosabb. Ott is azzal tudok élni, hogy valamilyen hangulatot akarok teremteni, ami úgy látom, hogy átjön az embereknek, kiérzik. Aztán bennük is elindul egy gondolat, vagy érzelem – ez már nem az, amit én mit akartam mondani, hanem az, hogy nekik, neked mit jelent az egész? Egészen más jut eszedbe a képemről, mint egy festőtársamnak, vagy a közönségből valakinek. Mert mások az emlékeitek, másképp látjátok a színeket, más a kedvenc színcsoport.

Nyilván volt valami indíttatása a képnek, de annak, hogy mit gondolt a festő, már semmi jelentősége. A képnek hatnia kell, el kell indulnia benned.

Szőke Péter Jakab - Remény

Szőke Péter Jakab – Remény

H. T.: A számítógépes szimulátorok, 3D-s képek, élethű játékok világában ez is egy mentsvár volna? Hol lehet szert tenni rá?

Sz. P.J: .A Jókai téren van egy hely, a Teaház a Vörös Oroszlánhoz. Elég régóta megvan, úgy húsz, vagyis túlélte ezt a nagy gazdasági világválságot. Ott lesz egy kis kiállítás év elején. Nem nagy volumenű, csak a hangulat miatt. Persze vannak még ezen kívül tervek performance-ra meg külső élő festésekre, ezek időpontja majd ezután dől el.

A Bartók Béla úton is vannak kis galériák, próbálnak oda eseményeket szervezni, ami odavonzza az embereket. Megfogalmazódott, hogy érdemes lenne egy kis utcát összehozni, ami ,,A kultúra utcájaként” koncertek, programok központi állomása lehet. Ebben is kiütközik, hogy hihetetlen felgyorsult a világ, ezért az emberek azt szeretik, ha mindent egy helyen megtalálnak, több mindent elintéznek. El is vannak egy kicsit kényeztetve. Beülsz egy hollywoodi filmre, ezerrel kapod ott a mindenféle információt, és ezt kell nekünk valahogy felülmúlni.

Nyilván csak másképp működhet. Ha a saját előnyeinkkel vagy hagyományainkkal dolgozunk, az egyedi, és sokáig maradandó. A lényeg, hogy tudj egy hasonló élményt adni. 

Szőke Péter Jakab - Banda

Szőke Péter Jakab – Banda

Harmadik SZEM Fesztivál Miskolcon

Szerző: Vona Ildikó  2015-01-27 10:000 kommentNézték:

Nem az ezotéria, hanem a legfiatalabb színházcsináló generáció lesz a főszereplője a február 3-a és 8-a között megrendezésre kerülő SZEM Fesztiválnak. Idén 50 külföldi és 70 magyar diák veszt részt az ötnapos színházi szemlén, mely remek lehetőséget nyújt számukra, hogy bemutatkozzanak egymásnak és a magyar közönségnek. Harmadszorra találkoznak a Színművészeti Egyetemek Miskolcon.

PTV Fotó: Vona Ildikó

PTV Fotó: Vona Ildikó

A SZEM Fesztiválnak ismét a borsodi megyeszékhely teátruma ad otthon.  Kiss Csaba direktor és Nánay Fanni projekt koordinátor sajtótájékoztatón ismertette a rendezvény részleteit. Az idei program összeállításánál arra törekedtek, hogy a nézők igazán színes műsorból tudjanak válogatni.

Kiss Csaba - Miskolci Nemzeti Színház igazgatója PTV Fotó: Vona Ildikó

Kiss Csaba – Miskolci Nemzeti Színház igazgatója
PTV Fotó: Vona Ildikó

Kafka A kastély című sötét abszurdját az amszterdami ArtEZ Művészeti Intézet hozza el, míg a svájci Scuola Teatro Dimitri a Lopott arcok könyve című produkciója egy ott tanuló magyar diák munkája. A Shakespeare-évhez kapcsolódóan két Shakespeare-témájú előadás szerepel a programban: Varsóból szerelmes Shakespeare monológok és dialógok érkeznek, Bukarestből pedig a Szentivánéji álom. Magyar részről a Színház- és Filmművészeti Egyetemről jön Borbély Szilárd Nincstelenek című műve, egy zenés A brémai muzsikusok előadás, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel  közös produkcióban a Karnyóné musical-feldolgozása. Molnár Ferenc A fehér felhő című darabját a kaposváriak értelmezésében láthatja a közönség.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A SZEM a találkozások színtere, ahol a diákok együtt dolgoznak, kísérleteznek és ismerkednek egymás munkáival. Az egész estés előadások mellett számos workshop, kiállítás, szakmai beszélgetés szerepel a programban, de lesznek közönségtalálkozók is. A tánc, a zene és az ének kurzusok mellett idén dramaturgiai kurzus indul, így aztán mindenki találhat majd magának megfelelő elfoglaltságot.

     

Címkék:

Ismét kinyitott a BorBár Tállyán

Szerző: Vona Ildikó  2015-02-18 10:000 kommentNézték:

2014 novemberében indult és havonta kerül megrendezésre a tállyai Maillot-kastélyban, BorBár címmel az a borkóstolóval egybekötött gasztro-kulturális sorozat, ami lehetőséget nyújt a Tokaj-hegyaljai borászoknak a bemutatkozásra. Február 14-én a Barta pincészetet és a Basilicus szőlőbirtokot látta vendégül a BorBár.

Maillott kastély

PTV Fotó: Csegeiné Szánkai Nikolett

Tállya 1631-ben kapott városi címet, a borvidék fellendülésében pedig a Rákóczi család játszott fontos szerepet. A településen található, barokk stílusú Maillot-kastély egykor a Maillot bárói család lakhelye volt, és a Tállyáért Egyesület munkája nyomán az 1720-as években épült kúria megújulva, ismét kitárhatta kapuit a nagyközönség előtt. Az egyesület célja, hogy segítse Tállya borászati hagyományainak folytatását, továbbá a település fejlődését. Ezt a célt szolgálják a BorBár-estek is.

Fotó: Murányi Norbert

Fotó: Murányi Norbert

A februári, háromfogásos borvacsora-est háziasszonya Márton-Kováts Krisztina, az Oroszlános Borvendéglő vezetője volt. A jó borok és a különleges ételek mellett igazi zenei csemegében is részesültek a vendégek: koncertet adott a Pribojszki Band és Big Daddy Wilson, akik blues, soul, funky és gospel dallamokkal szórakoztatták a közönséget.

pribojszki-matyas-band

Címkék:

Kocsonyadermesztő hideg az utcán és tánc a jégen

Szerző: Vona Ildikó  2015-02-13 10:000 kommentNézték:

A hideg idő ellenére sem panaszkodhattak az elmúlt hétvégén a szórakozni vágyók. Programok terén bőséges volt a kínálat: a Kocsonya Farsang eseményei mellett a színházi SZEM Fesztivál előadásai is hívogatták a közönséget; a korcsolya szerelmesei pedig a Jégvirág Kupa jégtáncos produkcióiban gyönyörködhettek 3 napon keresztül a Miskolci Jégcsarnokban.

jegcsarnok_1

Jégvirág Kupa

Sikeresen lezajlott a Miskolci Jégvirág Korcsolya Klub által szervezett Jégvirág Kupa a Miskolci Jégcsarnokban pénteken és szombaton – tájékoztatta szerkesztőségünket Vajda János.

Fotó: Vajda János

Fotó: Vajda János

A nemzetközi műkorcsolya viadalon a hazai korcsolyázók és az utánpótlás versenyzők mellett számos külföldi korcsolyázó is képviseltette magát, hogy a színvonalas versenyen megmérettessék magukat a nemzetközi bírák előtt. Tekintettel arra, hogy a szezon utolsó pontszerző versenye volt a miskolci, ahol a különféle szintű minősítő versenyre történő kvalifikációt még kiharcolhatták a korcsolyázók, így 9 külföldi (ausztrál, brit, dán, észt, francia, kazak, litván, spanyol) szerepelt a több mint félszáz hazai versenyző mellett 9 kategóriában. A külföldi versenyzők valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy egy jól szervezett, színvonalas megmérettetés hírét viszik magukkal a kupák mellett és szívesen térnek vissza Miskolcra a 2016-ban megrendezendő Jégvirág Kupára.

Eredmények:

http://www.moksz.hu/images/mukorcsolya/versenyek/2014_15/jegvirag/results/index.htm 

Országos Szinkronkorcsolyázó Bajnokság 2015

Fotó: Vajda János

Fotó: Vajda János

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség és a Miskolci Jégvirág Korcsolya Klub által lebonyolított versenyen szép számú közönség előtt léptek jégre a sportág nemzetközi szinten is számon tartott magyar válogatottja mellett az utánpótlás csapatai is, akik hat kategóriában versengtek. Szép siker a Jégvirágnak, hogy a Senior és az Advanced Novice kategóriában is bajnoki címet szereztek a miskolci lányok.

Fotó: Vajda János

Fotó: Vajda János

Senior korcsoportban a Team Passion, amely egyben a magyar válogatottat is jelenti, a Kanadában megrendezésre kerülő világbajnoksághoz szükséges kvalifikációs pontokat gyűjti, így a jövő héten már Milánóban versenyeznek a Spring Cupon.

A január végi, Salzburgban megrendezett Mozart kupán szerzett ezüstérem után, a miskolci utánpótlás (Miskolci Jégvirág/Frostwork Advance Novice) csapat remekül szerepelt, önbizalomra adhat okot a hazai versenyen elért pontszám, ami a nemzetközi mezőnyben is magasnak számít az adott korosztályban.

A jövő szezonban már a nemzetközi szinkronkorcsolya naptárban is helyet kap a miskolci verseny.

Fotó: Vajda János

Fotó: Vajda János

Eredmények részletesen elérhetőek a MOKSZ honlapján:

http://www.moksz.hu/images/mukorcsolya/versenyek/2014_15/jegvirag/Results_szinkron/index.htm