Tállya volt a díszvendég a termelői vásáron

Soha nem érkezett még ennyi látogató a borsodi megyeszékhelyen megrendezett Miskolci Termelői Napra. Az időjárás is kedvezett egy kellemes szabadtéri programhoz. A vásárlás mellett színpadi műsor várta az érdeklődőket a múlt vasárnap, az esemény díszvendége pedig a kétezer fős település, Tállya volt.

Tállya standja

Tállya Miskolctól 45 kilométerre található a szerencsi járásban, a híres Tokaj-hegyaljai borvidéken Már a 15. században városként említik a történelmi források. Nevét feltehetőleg azoktól a francia nyelvű bevándorlóktól kapta, akiket a tatárjárás után telepítettek a környékre. Az itt élők a középkorban várral is rendelkeztek, aminek a 16. századra csupán a romjai maradtak meg, ekkor Lorántffy Zsuzsanna utasítására a kövek nagy részét különféle építkezésekhez használták fel. A Rákóczi-szabadságharc idején Tállya a kurucok egyik fő székhelye volt, mivel a terület a Rákóczi-család birtokában állt. 1711-et követően azonban elveszítették, így előbb a Bretzenhein, majd a Sóhalmi família tulajdonába került.

Kézműves sörök a termelői vásáron

Régóta híresek a tállyai borok, ezeket a mostani vásáron is bemutatták, illetve a településen termett bio diót szintén megkóstolhatták az érdeklődők. Kétéves a Miskolci Termelői Nap, amit minden hónap harmadik vasárnapján rendeznek a belvárosban található Erzsébet téren. Hónapról-hónapra egyre több termelő érkezik és kínálja saját készítésű portékáját: házi sajtot, tésztát, mézet, lekvárt, kolbászt, szalonnát, befőtteket, idényzöldségeket.

Minden egér szereti a sajtot – a miskolci színház művészeinek előadása

A vásár kínálata folyamatosan bővül. Múlt vasárnap egy sörfőzde jóvoltából kézműves sörkülönlegességeket is lehetett vásárolni, de kapható volt birsalmasajt, mézeskalács, és az ünnepekhez közeledve számos kézzel készített karácsonyi, asztali díszt is kínáltak a standoknál.

Lant, brácsa, hegedű – egyedi készítésű hangszerek a vásáron

Már nem lehet kihagyni a programok közül az állatsimogatót, ami nagy kedvence a gyerekeknek, de színpadi műsorral is igyekeznek a szervezők színesíteni a vásári forgatagot. Ezúttal a Miskolci Nemzeti Színház művészei teremtettek remek hangulatot a „Minden egér szereti a sajtot” című produkcióval, majd őket követte a Galiba Társulat, akik Lúdas Matyi történetét adták elő.

Állatsimogató

Hatalmas sikerrel és rekordszámú látogatóval zárult a novemberi termelői vásár. Legközelebb ilyen rendezvény december 17-én lesz, a miskolci Erzsébet téren.

Variációk mézeskalácsra

(Fotók: Vona Ildikó)

Vélemény, hozzászólás?