Temetőben garázdálkodtak a medvék

Feldúlták a halottak napjára virágokkal és mécsesekkel díszített sírokat a tusnádfürdői temetőben a település környékén élő medvék – adta hírül hétfő délután az MTI. 

Domokos László, a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy 2017-ben 344 bejelentés érkezett vadállatok okozta károkról, melyek 80 százalékát medvék okozták.

A Hargita megyei csendőrség szóvivője, Gheorghe Suciu szerint az év eleje óta 27 segítségkérés érkezett a 112-es segélyhívó számra medvék miatt. A kiérkező csendőröknek összesen két esetben kellett elhajtaniuk az állatokat, a többi alkalommal azok maguktól távoztak.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke újabb levélben kérte Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert, hogy engedélyezze a megyében élő medvék kilövését. Levelében hivatkozott a 2017. évben Hargita megyében történt tizenöt, ember ellen irányuló medvetámadásra, és hozzátette, Tusnádfürdőn egyre kevésbé elviselhető a medvék jelenléte.

A helyi vadásztársaságok 70 veszélyes nagyvadat azonosítottak, ennek ellenére a minisztérium mindössze hat medve kilövését engedélyezte. Korábban a tárca évente 400-450 medvékre vonatkozó kilövési engedélyt adott a vadásztársaságoknak, tavaly azonban a Környezetvédelmi Minisztérium a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta.

A minisztérium a székelyföldi károsultak tiltakozására szeptember elején 140 veszélyesnek ítélt medve kilövését, illetve áttelepítését  tette lehetővé, azonban minden egyes kilövési, vagy áttelepítési kérelmet a minisztériumnak kell jóváhagynia.

Kiemelt kép – illusztráció: pexels.com

Kapcsolódó cikkeink:

Betört a házba, és kirámolta a hűtőt egy medve
Utcai medvetámadás Brassó megyében

Vélemény, hozzászólás?