Tizennégy ország vesz részt az Europassion-kongresszuson Kecskeméten

Tizennégy ország 35 csoportja vesz részt az Europassion színházi szövetség kongresszusán Kecskeméten csütörtöktől vasárnapig – közölték a szervezők az MTI-vel.

Tóth Andrea elmondta, június 9. és 11. között hatodik alkalommal mutatja be a kecskeméti Katona József Színház társulata Krisztus szenvedéstörténetét az arborétumban. Az idei produkciónak különleges hangsúlyt ad, hogy Kecskemét a helyszíne az Europassion szövetség 33. kongresszusának.

A találkozóra Ausztriából, Németországból, Olaszországból, Belgiumból, Franciaországból, Spanyolországból, Lengyelországból, Romániából, Csehországból, Horvátországból, Hollandiából, Szlovéniából és az Egyesült Királyságból érkeznek delegációk. A szövetség tagállamai közül csak Portugália és Svájc nem tudja képviseltetni magát.

Az Europassion tagjai Krisztus szenvedéstörténetét viszik színre. Tizenhat európai országban csaknem kilencven helyen ápolják a passiójáték hagyományát. A kecskeméti Katona József Színház három éve tagja a szövetségnek.

Az idei találkozó hivatalos programját a szervezet vezetése az 500 éves reformáció ünnepe köré építette. Emellett a Kecskemétre érkező vendégek látogatást tesznek az ezeréves érseki városban, Kalocsán, ahol a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban közös liturgián vesznek részt, de megismerhetik a magyar népi kultúra hagyományait és gazdag örökségét is.

A kongresszus hivatalos programját szombaton tartják a kecskeméti Katona József Színházban. Délután a kecskeméti piarista templomban angol nyelvű szentmisén vesznek részt, majd a program zárásaként a delegációk megnézik a Kecskeméti Arborétumban felállított szabadtéri színpadon az Újvilág Passiót.

Az előadásra Budaörsről, a német nemzetiségi önkormányzat szervezésében egy nagyobb delegáció is csatlakozik. Kecskemét után ugyanis ismét magyar város, Budaörs lesz a házigazdája a kongresszusnak 2018-ban. A jövő évi szervezőknek Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója adja majd tovább a “stafétabotot”, egy faragott Szűz Mária-szobrot.

A kecskeméti Katona József Színház 2012-ben vállalkozott először arra, hogy Krisztus szenvedéstörténetét szabadtéren, a hagyományokhoz ragaszkodva, ám keretjátékba ágyazva mutassa be. Az előadás alkotói modern produkció megvalósítására törekedtek, ezért a szövegkönyv elsősorban az Evangéliumra támaszkodik. A keretjáték szerzője Kocsis L. Mihály, a látványos koreográfiát Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes vezetője készítette. Az előadásban a táncegyüttes táncosai és a társulat tagjai mellett kecskeméti amatőr szereplők is közreműködnek.

A produkció zenei anyagát Kövi Szabolcs zeneszerző alkotta. A jelmezeket Kiss Bori, a díszlet- és látványtervet Szlávik István készítette. A rendező Cseke Péter.

 

Vélemény, hozzászólás?