Több mint 9,5 milliárdos visszatérítendő támogatást kap a kormánytól a pécsi önkormányzat

A kormány több mint 6,5 milliárd forint visszatérítendő támogatást biztosít a pécsi önkormányzat finanszírozási helyzetének rendezésére, további 3 milliárdot pedig annak jövő évi likviditása érdekében

– olvasható a Magyar Közlönyben kedden megjelent határozatban.

    Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a város szeptemberi közgyűlésén jelentette be, hogy Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő vezetésével rendkívüli tényfeltáró bizottság alakul az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos költségvetési hiány okainak vizsgálatára.
A városvezető akkor felidézte: 2009 májusában 40 milliárd forintos adóssággal vette át az önkormányzat irányítását. Akkor úgy látta, az adósságállomány “eltakarításához” 25 év kell, a kormány adósságátvállalása azonban segített. Kitért arra is, hogy a pécsi közösségi közlekedés rendbe rakása 6 milliárd forintba került.
Páva Zsolt korábbi közlése szerint a tényfeltáró bizottság feladata annak kivizsgálása: milyen folyamatok játszottak közre abban, hogy “ilyen helyzetbe” jutott a megyeszékhely.
A kedden megjelent kormányhatározatban az áll, hogy a 6 milliárd 540 millió forint összegű támogatás visszafizetési határideje 2020 decembere.
A folyósítás feltételei között szerepel, hogy Pécs megyei jogú város tulajdonában lévő “teljes vagyon” biztosítékként szolgáljon; a pénzösszeg erejéig a forgalomképes önkormányzati ingatlanok “teljes állományára” a magyar állam részére jelzálogot jegyeznek be.
A határozat szerint ugyancsak feltétel, hogy az önkormányzat az idén elindított megtakarítási, saját bevétel növelési és strukturális átalakítási intézkedések vizsgálatát és végrehajtását jövőre is folytassa, valamint, hogy a támogatás felhasználását a Magyar Államkincstár (MÁK) folyamatosan ellenőrizze.
E feltételek határidőre teljesítése esetén a kormány további 3 milliárd forint visszatérítendő támogatást ad 2018 elején a pécsi önkormányzat számára a város jövő évi likviditásának biztosítása érdekében.
A kormányhatározatra közös kommünikében reagált Páva Zsolt, Hoppál Péter és Csizi Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő, a pécsi Fidesz-KDNP-frakció munkáját segítő bizottság elnöke.
Azt írták: megállapodásának köszönhetően a baranyai megyeszékhely “végleg leszámolhat a múlttal, s lehetőséget kap az elrugaszkodásra, a jövő építésére.
A megállapodás és a határozat értelmében Pécs idén 6,5 milliárd, jövő év elején 3 milliárd forintos támogatásban részesül – hangsúlyozták.
Az összeg hosszú távú megoldást jelent a város – jelentős részben a szocialista városvezetések ténykedése nyomán még ma is fennálló – finanszírozási problémáira – olvasható a közleményben, amely úgy összegzett: “a pénzösszeg és az azzal járó kötelezettségvállalás együttes hatására a baranyai megyeszékhely komoly növekedési pályára állhat, lehetőséget kap az elrugaszkodásra”.

 

Vélemény, hozzászólás?