Tojásfestés – kicsit másképp

Ha tojásfestésről beszélünk, szinte mindenkinek a húsvét jut az eszébe. Ezúttal azonban más kontextusba tesszük a tojásfestés fogalmát, amellyel bármelyik gyerekzsúron előrukkolhatsz!

Melyik az a gyermek, aki ne vágyott már rá, hogy egy tojást kivételesen ne a fazékba, hanem valami egészen más irányba hajítson el? Most megadhatod ezt az örömöt gyermeked számára, de hogy ne vesszen kárba a tojás, és hogy értelme is legyen a dobálózásnak, előtte a következő lépéseket mindenképpen vidd véghez!

Először is szükséged lesz egy tálcányi tojásra. A tojások tetejét minél közelebb a tetejéhez óvatosan vágd le sniccerrel úgy, hogy be ne repedjen be túlságosan. Ha egy kicsit nagyobb lesz a lyuk, mint amit szerettél volna, nem baj, az is tökéletes felhasználható lesz a későbbiekben.

A tojás tartalmát öntsd ki egy lábosba – ezt később felhasználhatod főzésnél vagy sütésnél -, majd óvatosan mosd ki az üres tojást vízzel. Figyelj rá, hogy alaposan ki legyenek öblítve, ne maradjon egy csepp fehérje sem benne.

Egy edénybe keverj ki sűrű temperát és töltsd fel az üres tojásokat vele. Szükséged lesz még egy vászonpalettára is, lehetőleg minél nagyobbra.

Ha készen vagy, kezdődhet a móka! Gyűjtsd össze a gyerekeket az udvarra és dobáljátok a tojásokat a palettára. Érdemes előtte olyan öltözéket felvenni, amelyet nem sajnáltok – bár a tempera könnyen kimosható, mégis előfordulhat, hogy foltot hagy a ruhában.

A tojásfestés ötletét bármelyik gyerekzsúron vagy táborozási programnap felvetheted. A gyerekek imádni fogják! A kész alkotásokat pedig akár bekeretezve ki is akaszthatjátok a falra.

Vélemény, hozzászólás?