Vadítsd meg autód kinézetét villámgyorsan – II. rész

Előző cikkünkben pár hasznos tanáccsal szolgáltunk arra vonatkozóan, hogyan varázsolhatod újszerűvé járműved kinézetét apró energiabefektetéssel. Ezúttal a polírozásról lesz szó:

Polírozás – csak óvatosan!

Törések után gyakran előfordul, hogy csupán egy-egy új elemet visz el az ember lefényeztetni. Ha bár az idomok színben tökéletesen megegyeznek, a régi felületek a napi használtból eredően bizonyosan el fognak térni az újaktól.

Az otthoni polírozással tízezreket spórolhat meg, hiszen nem kell számolni a szakember költségeivel, azonban kellő körültekintéssel érdemes belevágni, hiszen a lakk könnyen megsérülhet. Amit soha ne hanyagolj el, az a jármű alapos megtisztítása. Nem elegendő szimplán csak lemosni a felületeket – tényleg alaposan magasnyomásúval javallott véghez vinni a feladatot. Puszta kézzel ugyanis nem biztos, hogy képes leszel eltávolítani a makacsabb szennyeződéseket – mint például a zöldövezetekben parkolva a fákból aláhullott fanedvet.

Ha egy apró szennyeződést fedezel fel, amelynek láthatóan nem lehetséges az eltávolítása, nem szabad feladni – létezik olyan fényezés tisztító gyurma, amellyel könnyedén, további sérüléseket megelőzve távolítja el még ezeket a kihívást jelentő részecskéket is.

Ezt követően jöhet a polírozás. Ha még soha nem políroztál érdemes körültekintően megválasztani a pasztát. Ajánlott először finomabb, nem túl durva polírozó pasztát vásárolni. Ha rendelkezésre áll polírozó gép, akkor annak helyes használatával nem csupán gyorsabban, de egyenletesebben, kevesebb energia befektetéssel viheted végbe a feladatot. Azokat a részeken, ahol például élek vagy domborulatok vannak, különös odafigyeléssel kell kezelni! Itt akár másodpercek alatt „meg lehet égetni” a felületet, így érdemes maszkolást alkalmazni.

A polírozó gépek kezelése egyszerű, de ismerni kell a technikát

Nem mindegy, hogy milyen polírozó korongot választasz. Az eljárásnál jó, ha a gép fordulatszáma állítható, mivel a korong átmérőjének változtatásával a legnagyobb átmérőn elért kerületi sebesség túl nagy lehet, ezáltal megég a felület. Ha nagyobb korongot vásárolsz, érdemes alacsonyabb sebességet választani.

Különböző felületek, más-más eljárással

Polírozás területén megkülönböztetjük a festett, illetve a kezeletlen felületeket. Kezeletlen felület például a rozsdamentes acél polírozása. Autók, motorok felnijei, kipufogók, kipufogóvégek, különböző díszítőelemek – számos olyan elem van, amelyből az apróbb karcokat, sérüléseket villámgyorsan eltávolíthatod. Kézzel ezek a feladatok hosszadalmas munkát igényelnek (még kisméretű alkatrész esetén is), főleg ha a technikát régóta nem vagy még soha nem alkalmaztad az adott elemen.

Milyen gyakran érdemes polírozni? És vajon mennyi ideig tart az autó otthoni kozmetikázása?
Következő cikkünkben megadjuk rá a választ!

Vélemény, hozzászólás?