Vadítsd meg autód kinézetét villámgyorsan – III. rész

Autókozmetikáról szóló cikksorozatunk utolsó fejezetében a polírozás gyakoriságáról, a járművek polírozásának átlagos idejéről lesz szó.

Milyen gyakran érdemes polírozni?

Van, aki évente, van, aki két-három évente vagy ritkábban kezeli le a felületeket. A gyakoriságot igazából meghatározza a jármű használatának jellege, a tartás körülményei, a tulajdonos egyéni igénye. Egy gépkocsit körülbelül 3-4 alkalomnál többször nem javallott polírozni. Azonban mivel a sok extra felszereltséggel rendelkező használt autók 7-8 éves koruktól kezdik megmutatni azokat a hibáikat, amelyek igen magas költségekkel járnak, így ezt követően hamar gazdát cserélnek.

Magyarországon rengeteg öreg autó van az utakon, a járművek átlag életkora 2017-ben megközelítőleg 14 évírja az Autónavigátor.  Viszont a fejlődést mi magunk sem kerülhetjük el, hiszen egyre korszerűbbek, környezetkímélőbb járművek sorakoznak a piacon, így ez is ösztönzően fog hatni a váltásra.

Ha saját polírozógépen gondolkodsz, akkor az az autócsere ellenére még a garázs éke marad, így egy átlagos háztartásban akár még az unokákat is ki fogja szolgálni. A használt cikkek között pedig egész jó ár-érték arányú gépeket is ki lehet fogni.

Egy autókozmetikában igénybevett szolgáltatás valóban drága – egy egyszerű személyautónál is több tízezre elkérhetnek csupán a gépi polírozásért.

Ezen felül való igaz, hogy kézzel való polírozás lehetséges, azonban igen hamar elfárad a karod, hiszen a sűrű, gyors, körkörös mozdulatok alkalmazása egy ekkora felületen bizony embert próbáló feladat. Végezetül sajnos nem is produkál olyan szép eredményt.

Mennyi idő egy autó kozmetikázása?

Ez a kérdést sok minden befolyásolja – kezdve a jármű méretétől, állapotától, a tulajdonos tapasztalataitól és persze attól, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre.

Természetesen különbséget kell tenni egy kisebb méretű Suzuki és egy Jeep között, így nehéz megbecsülni az időt. Kézzel akár egy örökkévalóság is lehet, géppel átlagosan 3-4 óra alatt megvalósítható a feladat. Átlagosan, tehát egy megviselt, karcos, nagyméretű autó, amelyiknek a mondjuk a kipufogóját is ismét újszerű állapotban kívánod látni akár jóval több időt is elvihet.

Az eredmény viszont mindenképpen megéri, hiszen nagyjából egy fél nap rááldozásával egy gyönyörű, könnyebben eladható, igényes gépjármű fog előtted állni.

Vélemény, hozzászólás?