Visszacsábítanák az ingázó munkavállalókat

Több, mint 13 ezer munkavállaló korú polgár él egy februári felmérés szerint Oroszlányban, ahol napjainkra komoly munkaerőhiány alakult ki. Ennek egyik oka, hogy a város dolgozóinak közel fele ingázik, máshol keresve a boldogulást, miközben az ipari parki cégek jelenleg is 800 főt tudnának alkalmazni – ezek az adatok is elhangzottak hétfő délelőtt a sportcsarnok konferenciatermében megtartott fórumon.

A városháza és az önkormányzati VARIKONT Kft. programjára a helyi cégek HR-esei mellett meghívást kaptak a szállásoltatással, pályázati támogatással foglalkozó vállalkozások képviselő is.

hr-konferencia13

Lazók Zoltán polgármester tájékoztatójában az említettek mellett arról is szólt, hogy a parkban foglalkoztatott mintegy 5 ezer főnek csak 38%-a helyi lakos, további 10%-uk pedig 20 kilométeres körön belülről jön oroszlányi munkahelyére.

– Az önkormányzat a tendencia megfordítása érdekében több projekttel is támogatja az itt tanuló, szakmát szerző diákokat, képzésekkel szeretné segíteni a már itt dolgozók megtartását, és még vonzóbbá kívánja tenni a települést az ideérkezők számára – fogalmazott a polgármester.

Németh Gábor alpolgármester az idén 20 éves ipari park megalakulásáról, beindításáról, fejlesztési fejezeteiről és a jövő terveiről tájékoztatta a jelenlévőket, hangsúlyozva: 2016. december 7-től a város elnyerte és használhatja az „Oroszlányi Tudományos és Technológiai Park” elnevezést, aminek eredményeképpen 74,2 hektárról, 121,9 hektárra bővült területe, nem beszélve azokról az új pályázati lehetőségekről, amelyek ennek eredményeképpen nyíltak meg.

Nagy Noémi a városi HR stratégiáról, Molnár István oktatási és képzési tanácsadó a bevezetett és mind jobban működő önkormányzati ösztöndíjrendszerről, valamint a képzési lehetőségekről beszélt. Mint utóbbi kifejtette, a fiatalok és dolgozók továbbtanulása több rendszerben is biztosított, legyen szó szakközépiskolai, szakgimnáziumi, technikusi vagy felnőttképzésről, a háromoldalú (felnőtt munkavállaló-munkahely-oktatási intézmény) képzés pedig a vállalkozások saját, speciális igényeit hivatott kielégíteni.

Adorján Anett, a VARIKONT Kft. munkatársa az immár krónikus szálláshiányt enyhítő lehetőségeket ismertette: két társaság is belépett a piac ezen szegmensébe. Az egyik cég már felépítette konténerszállását az ipari park fő összekötő útján, ahol jelenleg 44 férőhely van, de a hónap végére újabb 33 lakószobát adnak át, amivel 66-al bővül a befogadóképesség. Igény esetén az év végén újabb 110 fős kapacitásbővítést tudnak végrehajtani.

A másik vállalkozás az egykor egyébként is munkásszállásként működő Béke szálló felújításába fogott. Itt augusztustól három minőségi kategóriában, 260 személyt tudnak fogadni, és pároknak szánt minigarzonokat, valamint drágább árfekvésű apartmanokat is kialakítanak.

hr-konferencia10

A konferencia további részében a pályázati lehetőségekről, szolgáltatásokról és fejlesztési elképzelésekről egyeztettek a jelenlévő szakemberek.

Vélemény, hozzászólás?