10 év börtönbüntetést kaphat az az orosz katona, aki megtagadja a harcot

10 év börtönbüntetést kaphat az az orosz katona, aki megtagadja a harcot, hírek az orosz-ukrán háborúról.

 

 

Folytatják a népszavazást Kelet-Ukrajnában

 

A Moszkva által beiktatott tisztviselők folytatják a népszavazást Kelet-Ukrajnában arról, hogy csatlakozzanak-e Oroszországhoz. A szavazási folyamatot egy helyi ukrán tisztviselő “puskacső által ellenőrzött közvélemény-kutatásnak” nevezte, és hozzátette: a Moszkva által támogatott helyi hatóságok fegyveres kíséretet küldtek a választási tisztviselők kíséretére és az Oroszországhoz való csatlakozás ellen szavazó személyek nevének lejegyzésére. A választási tisztviselők rendőr kísérettel vitték a szavazólapokat a házakhoz, és biztonsági okokra hivatkozva mobil szavazóhelyiségeket állítottak fel. A szavazások kedden fejeződnek be. Ukrajna és nyugati szövetségesei szerint a déli Herszonban és Zaporizzsjában, valamint a keleti Luhanszk és Donyeck régiókban zajló népszavazásoknak nincs jogi ereje, a G7 országok bejelentették, hogy annak eredményét nem ismerik el.

 

Oroszország “teljes védelme” alatt állnának

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton közölte: azok az ukrajnai régiók, ahol éppen széles körben támogatott népszavazásokat tartanak, Oroszország “teljes védelme” alatt állnának, már amennyiben Moszkva annektálná őket. Egyesek szerint félő, hogy ebben az esetben Oroszország miatt eszkalálódhat az orosz-ukrán háború, és Moszkva akár nukleáris fegyvereket is bevethet.

 

Az Egyesült Államok gazdaságát erősítik a szankciók

 

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke további szankciókat ígér, ha Oroszország annektálja Ukrajna keleti területeit. Leszögezte: az Egyesült Államok és szövetségesei gyorsan és szigorúan reagálnak, ha Moszkva “népszavazásokon” ukrajnai területeket annektál. Szíjjártó Péter külügyminiszter szerint a szankciók Európának rosszak, Oroszországot nem viselik meg, az Egyesült Államok gazdaságát viszont erősítik.

 

Szentpétervártól Szibériáig 32 városban legalább 730 tüntetőt vettek őrizetbe

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban. A bejelentés után oroszok ezrei hagyták el az országot, és számos tiltakozó megmozdulást szerveztek országszerte. A Guardian szombaton azt írta, hogy Szentpétervártól Szibériáig harminckét városban legalább 730 tüntetőt vettek őrizetbe, ugyanis a megmozdulásokat nem jelentették be, márpedig bejelentés nélkül ezek Oroszországban törvénytelennek minősülnek.

 

 

10 év börtönbüntetéssel is sújthatják azokat a katonákat, akik dezertálnak vagy megtagadják a harcot

 

A Kreml szigorította a büntetéseket azokkal szemben, akik megtagadják a katonai mozgósítási parancsot, Vlagyimir Putyin pedig szombaton aláírta azokat a módosításokat, amelyek értelmében akár 10 év börtönbüntetéssel is sújthatják azokat a katonákat, akik dezertálnak vagy megtagadják a harcot a mozgósítás során. A részleges mozgósítás során várhatóan mintegy 300 ezer tartalékost hívnak be az ukrajnai háborúba.

 

,,Szolgáltassanak nekünk fontos információt a megszállókról…”

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az orosz újoncokat, hogy szabotáljanak és dezertáljanak a hadseregből, ha behívják őket a Putyin által szerdán bejelentett behívó alapján.

“Ha bekerülnek az orosz hadseregbe, szabotálják az ellenség bármilyen tevékenységét, akadályozzák az orosz hadműveleteket, szolgáltassanak nekünk bármilyen fontos információt a megszállókról – bázisaikról, főhadiszállásukról, lőszerraktáraikról” – mondta Zelenszkij.

 

“Rosszabbul bántak velünk, mint egy kutyával”

 

“Rosszabbul bántak velünk, mint egy kutyával” – ezt egy brit férfi, név szerint Aiden Aslin közölte a The Sunnal. Aslin orosz fogságba esett Ukrajnában, de egy fogolycsere keretében kiszabadult. A jelenleg Nagy-Britanniában tartózkodó férfi elmondta, hogy a foglyoknak reggelente el kellett énekelniük az orosz himnuszt, és ha nem tették, büntetésként megverték őket. Elmondta: fogságban töltött ideje alatt megkéselték, illetve vegzálták, és meg is verték a tetoválásai miatt.

Forrás: euronews.com

Fotók: euronews.com

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek