10 millió dollárért kelt egy Shakespeare első fólió

10 millió dollárért kelt el egy ritka Shakespeare első fólió, amit az angol nyelv egyik legfontosabb gyűjteményének tartanak, ezzel ez lett a világon a legdrágább irodalmi mű, melyet valaha árverésen eladtak.

A fóliót 1623-ban adta ki John Heminge és Henry Condell, akik mindketten Shakespeare barátai voltak. A fólió (magyarul Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámái és tragédiái) nem sokkal a szerző halála után látott napvilágot, összesen 36 darabot tartalmaz, ebből 18 előtte nem jelent meg nyomtatásban és elveszett volna a gyűjtemény nélkül (például: Macbeth, Vízkereszt, vagy amit akartok)

A fólió az első teljes gyűjtemény volt, amit feltűnt egy árverésen 2001 óta; az akkori példányt 6.1 millió dollárért vásárolták meg.

750 darabot nyomtattak az első fólióból, melyből csupán 235 maradt meg, és ezekből csak 56-ot tekintenek teljesnek. Szinte az összes amerikai vagy angol intézmények birtokában van, ez a példány egy az öt közül, melyek magántulajdonba kerültek.

Forrás: bookstr.com


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek