100 éves a Miskolci Művésztelep

A centenárium alkalmából nyílt különleges tárlatot 2022. február 27-ig láthatják a Miskolci Galériában az érdeklődők.

Az 1921-es esztendő fontos dátum Miskolc képzőművészeti életében, ugyanis ekkor kezdte meg működését a művésztelep. A Csabai kapui létesítmény megalkotására – a trianoni döntés következtében elveszített – Nagybánya pótlátása miatt volt szükség. A Miskolci Művésztelep a nagybányai hagyományok szellemében létesült, és ennek megfelelően az itt dolgozó művészek ezt a stílust, a plein airt vitték tovább.

Három évtizeden át a telep elsősorban a Képzőművészeti Főiskola növendékeinek nyári képzését szolgálta, de műtermeiben egész évben tárt kapukkal fogadta a helybéli alkotókat is.

Miskolc város vezetése kezdettől pártfogolta az ügyet, a művésztelep fenntartásához évi 800 pengővel, a nyári tanfolyamok szükségleteihez további 3600 pengővel járult hozzá. A város azzal is támogatta a művészeket, hogy rendszeresen vásárolt kiállításaikon, de magángyűjtők, vállalkozók, a Gazdakör és a Polgáregylet is a vásárlók között volt.

Pillanatkép a jubileumi tárlat megnyitójáról (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Mindig fontos szerepet töltött be a hazai művészképzésben, és Miskolc életében is kiemelt jelentőséggel bírt a művésztelep. Bár az idők során rengeteg változás történt szerepkörében, fenntartásában, külső megjelenésében, a mai napig az alkotómunkát szolgálja.

Az eltelt 100 év méltó megünneplésére a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria olyan tárlatot hozott létre, amely a művésztelep legelső periódusára fókuszál. A most kiállított művek jelentős részét a nagyközönség még sohasem láthatta. Hagyatékokból, magántulajdonból, gyűjteményi raktárak mélyéről kerültek elő ezek a különleges hangulatot árasztó alkotások.

Tájképek a kiállításon (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A jubileumi tárlat ünnepélyes megnyitóján Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója a Reggeli Hírlap száz évvel ezelőtti lapszámából felolvasta azt a részt, melyben az akkor induló művésztelepet méltatták. Sümegi György művészettörténész pedig megismertette a jelenlévőket a művésztelep elmúlt évtizedeivel.

Jövő év február 27-ig tekinthető meg a 100 éves a Miskolci Művésztelep című tárlat a Miskolci Galériában, keddtől-vasárnapig. Fontos tudnivaló, hogy a koronavírus előretörése miatt kizárólag orrot és szájat fedő maszkban lehet belépni a kiállítóterekbe. Védettségi igazolványt nem kérnek a szervezők, azonban érkezéskor minden látogató esetében testhőmérséklet mérés történik.

Olvasás térben és időben (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Kivételes élményt kínál a rendezvény; az összeválogatott alkotások megidézik az egykor volt miliőt, visszaadják a régi telep hangulatát. Rövidesen egy kötet is megjelenik a Miskolci Művésztelepről Pirint Andrea, a kiállítás kurátorának gondozásában.

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek