107 éve született Arthur Miller

1915. október 17-én látta meg a napvilágot Arthur Miller amerikai drámaíró, akinek a legismertebb darabjai Az ügynök halála és a Salemi boszorkányok voltak.

Miller akkor döntötte el, hogy írót képez magából, amikor elolvasta a Karamazov testvérek című regényt Dosztojevszkij-től, előtte inkább a sportokat kedvelte a középiskolában. Első darabját még egyetemista korában írta 1936-ban, ugyanebben az évben Honors at Dawn című drámája irodalmi díjat nyert. 1938-ban az egyetem elvégzése után tért vissza szülővárosába, New York-ba, ahol a megélhetéséért rádióműsorokhoz írt szövegeket. 1947-es darabja, az Édes fiaim azonnal sikert aratott a Broadway-en.

Az egyik leghíresebb színpadi művét, Az ügynök halálát a saját építésű dolgozószobájában írta meg, ahol élete végig lakott. A darab 1949-ben elnyerte a Tony-, Pulitzer-díjat és a New York-i Drámakritikusok Körének díját is, később pedig több tucat nyelvre lefordították. 1953-ban kezdték el játszani a Broadway-en szintén nagy sikerrel a Salemi boszorkányokat, amely a mai napig a szerző egyik legnépszerűbb és legismertebb darabja.

Miller 2005. február 10-én hunyt el szívbénulás következtében nem sokkal negyedik házassága megkötése előtt.

Forrás: ezenanapon.hu


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek