11 évre börtönbe küldték a szlovák kémelhárítás volt igazgatóját

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) csütörtökön bűnösnek mondta ki a korrupcióval vádolt Peter Gašparovičot, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) kémelhárításának volt igazgatóját, valamint Ladislav Vičan volt pozsonyi rendőrt.

Előbbit 11 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Emellett 50.000 euró pénzbüntetést kell fizetnie, fizetésképtelenség esetén 15 hónappal meghosszabbodik a büntetése. A bíróság két év pártfogó felügyeletet is elrendelt.

Ladislav Vičan volt rendőrre tíz év letöltendő börtönbüntetést és 40.000 euró pénzbüntetést rótt ki a bíróság, fizetésképtelenség esetén 15 hónappal meghosszabbodik a büntetése. Lefoglalják az autóját is. „Közvetlenül saját maguknak és egy másoknak kértek nagy tételben kenőpénzt, melyet el is fogadtak” – közölte Ružena Sabová bírónő.

Az ítélet nem jogerős. Az elítéltek fellebbeztek.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze még nem döntötte el, hogy fellebbez-e. A döntést pozitívan értékelte, úgy véli, összhangban van a vádirattal. Adrián Kucek ügyvéd nem ért egyet a bíróság döntésével.

Peter Gašparovič és Ladislav Vičan a vád szerint megpróbálták elérni a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatala által elrendelt egyik ideiglenes intézkedés visszavonását. Utóbbi a Bopal társaság vagyonának lefoglalására vonatkozott. Az elítéltek az intézkedés visszavonásáért cserébe 400.000 euró kenőpénzt kértek a társaság vezetőjétől, Dušan Bočkaytól. A pénzt többen osztották volna szét egymás között. Mivel az intézkedést végül mégsem törölték, végül csak a 200.000 euró összegű előleg került kifizetésre.

A tárgyaláson mindketten azt vallották, hogy ártatlanok. Az ügyész 11 év letöltendő börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért a vádlottakra.

Peter Gašparovičot és Ladislav Vičant 2020 decemberében tartóztatták le. A Júdás akció keretében nyolc személy ellen indult eljárás. A gyanúsítottak között voltak Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány és Boris Beňa, az SIS volt igazgatóhelyettese, az SIS további tagjai, valamint más magas rangú rendőrtisztek és a pénzügyi igazgatóság tagjai is. Beňa vádalkut kötött, 3 év feltételes szabadságvesztésre ítélték.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek