120 éves a BEAC azaz a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club

A  BEAC megalapításának 120. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak kedden délelőtt Újbudán, a klub egykori Mező utcai stadionjának helyén, az Allee bevásárlóközpont bejáratánál.

A BEAC, az Emmi sportért felelős államtitkársága, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), Újbuda Önkormányzata és a bevásárlóközpont közös szervezésében megtartott ünnepségen Kulcsár Krisztián, a  MOB elnöke hangsúlyozta, hogy a klub 1898-as megalapításakor a magyar sportnak az egyetemi sport volt az egyik alappillére – a katonai és a vállalati sport mellett.

A BEAC sportolói a 120 év alatt 18 olimpiai érmet nyertek, köztük olyan ismert versenyzők, mint Prokopp Sándor, Hámori Jenő, vagy Németh Angéla.

Hamar Imre, a BEAC elnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyesület a XX. század elején a magyar sport fejlődésének egyik fontos szerepelőjévé vált.

“Vezetői, tagjai több sportág meghonosításában és népszerűsítésében is az élen jártak, munkásságuk pedig példát mutatott a később megalakuló egyetemi sportegyesületek számára” – fogalmazott Hamar Imre, aki azt is megjegyezte, hogy

a BEAC fennállása óta hat olimpiai bajnokot, több világ- és Európa-bajnokot, valamint több száz országos bajnokot adott a magyar sportnak.

Az elnök beszélt arról is, hogy 1901-ben adták át a mai bevásárlóközpont helyén a Mező utcai stadiont, amely az 1920-as évektől 12 ezres lelátóval is rendelkezett, s mintegy 70 éven át szolgálta a klubot, valamint a szabadidősportot. Kitért arra is, hogy a BEAC labdarúgócsapata a 20-as években az NBI-ben is szerepelt, s akkoriban több válogatott is játszott benne.

Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere kifejtette, az egykori Mező utcai stadion helyén a városfejlesztésnek köszönhetően ma már egy kultikus központ működik, amely ugyan nem a sportot szolgálja, de annak népszerűsítésében azért részt vállal.

Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-főiskolai Sportszövetség jelenlegi, a BEAC korábbi elnöke azt emelte ki, hogy 1935-ben a BEAC európai szintű sportkomplexuma adott otthont a VI. főiskolai világbajnokság megnyitójának, valamint az atlétika, a kosárlabda, a torna és a labdarúgás eseményeinek.

“Ezt a világbajnokságot külföldön Nemzetközi Egyetemi Játékok néven említik, amelyen akkor 26 ország 774 sportolója vett részt, s tulajdonképpen a mai Universiade elődjének lehet tekinteni” – jelentette ki Kiss Ádám, aki a beszédét azzal zárta, hogy az egyetemi sport ma is kifogyhatatlan forrása a magyar sport utánpótlásának.

Az ünnepség zárásaként a felszólalók közösen leleplezték a márvány emléktáblát. Az eseményen részt vett Sárfalvi Péter, az Emmi utánpótlás nevelésért helyettes államtitkára, Dömölky Lídia, az egykor a BEAC-ban sportoló tőrvívó olimpiai bajnok, Berendi Pál, a klub labdarúgócsapatának volt edzője, valamint a magyar sport és klub történetének több jeles alakja.

A BEAC azonban talán nem is a sportolók utánpótlásában vagy a sportsikerek elősegítésében játszott szerepe miatt érdemli ki a tiszteletet. Sokkal fontosabb, hogy életének 120 évében több ezer, több tízezer egyetemista fiatalnak kínált sportolási, testmozgási lehetőséget, hozzájárulva ezzel az eljövendő nemzedékek testi-lelki egészségéhez. Az atlétika, futás mellet számos csapatjátékot játszottak és játszanak ma is az egyetemista fiatalok és a már dolgozó, de ide visszatérő felnőttek a jó öreg BEAC falai között: örömmel rúgják, passzolják és ütik a labdát egymásnak. 


Hasonló cikkek