122 ezer eurót fizet vissza a somorjai lakáskezelő az ügyfeleinek

Hibát talált az Árszabályozási Hivatal a somorjai lakáskezelő vállalat hőgazdálkodásának ellenőrzésekor, ezért a városi tulajdonú cégnek március végéig 122 ezer eurót kell visszafizetnie az ügyfeleinek.

Az Árszabályozási Hivatal márciustól júniusig tartott ellenőrzést a lakáskezelő vállalatnál. Kürthy Sándor, aki februártól a vállalat igazgatója elmondta, hogy egy 2015-ös ellenőrzés eredményeinek betartását, valamint a 2017-es, 2018-as és 2019-es évek hőgazdálkodását vizsgálta a hivatal.  Elszámolási hibák miatt kötelesek visszafizetni 122 ezer eurót az ügyfeleiknek. „A cégünk évekkel korábban beruházott egy energia-visszanyerő rendszerbe, amely energiát nyer ki a kéményből távozó füstgázokból. Ezzel melegítjük az épületekből visszaérkező lehűtött vizet, ezáltal már néhány fokkal melegebb víz kerül a kazánokba, és nyerünk pár százaléknyi energiát. Egy 2016-os törvénymódosítás értelmében 2017-től az így visszanyert energia 50 százalékát vissza kell fizetni a hőfelhasználóknak. Tehát változott egy képlet az elszámolási rendben, de az energetikus munkatársunk ezt nem vette figyelembe, így még a régi képlet szerint számolt. Senkit sem akartunk becsapni, elszámolási hiba történtˮ – részletezte az ellenőrzés eredményét Kürthy Sándor.

A lakáskezelő vállalat több ezer lakást és városi létesítményt – egyebek mellett az óvodákat, a kultúrházat, a sportcsarnokot és a rendelőintézetet – lát el hővel, valamennyi ügyfelüket érinti a visszafizetés. „Nagyon pontosan kiszámoljuk az összeget annak alapján, hogy ki mennyi hőt visz elˮ – folytatta az igazgató. Több ezer felé oszlik szét az említett összeg.

A vállalatnak március 31-ig kell visszafizetnie a pénzt az ügyfeleknek. A hibák miatt 8 ezer eurós büntetést kapott a vállalat, ezt már befizették.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek