130 métert tolta maga előtt az autót a vonat

A Kecskeméti Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt vádat emelt egy kiskunfélegyházi férfi ellen, aki 2019. október 24-én Kiskunfélegyháza lakott területén kívül egy bekötőúton figyelmetlenül hajtott rá egy biztosítatlan vasúti átjáróra, ami miatt a Tiszaalpár felől érkező vonat nekiütközött a vádlott autójának és mintegy 130 méter hosszan tolta maga előtt.

A vádirat szerint a vádlott egy szám és név nélküli bekötőúton vezette autóját. Nappali, jó látási viszonyok voltak, a forgalom gyér, az egyenetlen úttest pedig száraz volt.

Haladása során a vádlott egy biztosítatlan vasúti átjáróhoz ért, ahol a Lakitelek és Kiskunfélegyháza között járó vonat közlekedett. A figyelmetlen férfi úgy hajtott be a vasúti átjáróba, hogy nem győződött meg arról, hogy jön-e a vonat. Emiatt nem vette észre a tőle jobbról érkező, Tiszaalpár felől Kiskunfélegyháza irányába közlekedő vonatot.

A mozdonyvezető az autóst észlelve fékezni kezdett, ennek ellenére a személygépkocsi jobb oldalának ütközött, majd azt mintegy 130 méteren keresztül maga előtt tolva állt meg. A balesetben a vádlott 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket – bordatörést és koponyaboltozati csonttörését – szenvedett.

A vádlotton kívül más nem sérült meg, de a vádlott megszegte azt a közlekedési szabályt, miszerint biztosítatlan vasúti átjáróra járművel csak akkor szabad ráhajtani, ha a vezetője meggyőződött arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű egyik irányból sem közeledik. A vádlott ezzel mások – így a vasúti közlekedésben résztvevő személyek – életét, testi épségét gondatlanul veszélyeztette.

A vasúttársaság a vádlott cselekménye miatt több mint 2 millió forint kárt is szenvedett, aminek a megtérítését kérte.

A szabadlábon védekező vádlottat a járási ügyészség a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétséggel vádolja, bűnössége kérdésében a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.

Bács-Kiskun Megyei Főügyészség


Hasonló cikkek