14 dolog, amit nem tudtunk a macskákról

Egyesek szerint hűségük a kutyákéval vetekszik, mások szerint viszont róluk lehetne mintázni az egoizmus szobrát. A macskarajongók szinte mindent tudnak kedvencükről; azonban az alábbiakban még ők is találhatnak néhány érdekességet.

  1. A macskák ősei a kutyákéival szemben kisebb prédára vadásztak: ezért van, hogy míg az ebek egyszer nagy adagot esznek, a cicák a nap folyamán kapott kisebb adagokat részesítik előnyben.
  2. Mivel a macskafélék sötétben vadásznak, a cicák szeme arányaiban hatalmas. Szemük mérete miatt nehezen tudják váltogatni a fókuszt a közel és a távol lévő tárgyak között, így a környezetnek megfelelően előbb-utóbb rövid- vagy távollátók lesznek. A lakásban élő macskáknál inkább az előbbi, míg a szabadban élőknél az utóbbi alakul ki.
  3. A 30 cm-nél közelebb lévő tárgyakat a macskák nem látják tisztán – ez szintén a szemük méretének folyománya.
  4. A macska azon kevés emlősök egyike, amelyek nem képesek érzékelni az édes ízt.
  5. Egy 2007-es tanulmány szerint a vadmacskát legalább 9 ezer évvel ezelőtt háziasították valahol a Közel-Keleten, mivel a gabonatermesztés elterjedésével a gazdáknak segítségre volt szükségük a rágcsálók elleni harcban.
  6. A macskák napjuk kétharmadát alvással töltik – azaz egy kilencéves macska mindössze három évet volt eddig ébren.
  7. A nőstény macskák általában jobbkezesek, míg a kandúrok balkezesek.
  8. A macskák a karmuk ívének iránya miatt nem tudnak fejjel lefelé lemászni a fáról.
  9. A macskák körülbelül száz különböző hangot képesek kiadni – míg a kutyák csak tízet.

10. A macska agya jobban hasonlít az emberéhez, mint a kutyáéhoz.

11. A világon körülbelül 500 millió házimacska él.

12. A spanyol inkvizíció idején VIII. Ince pápa gonosznak bélyegezte a macskákat, így több ezer                    négylábút megégettek. Ez viszont a patkányok elszaporodásához, ami pedig a népességet  megtizedelő „fekete halál” pusztításához vezetett.

13. Az Egyesült Államokban a macskák népszerűsége még a kutyákét is megelőzi: 73 macska él itt,  míg kutyából „csak” 63 millió.

14. Az első macska az űrben a francia Felicette volt, aki 1963-ban hagyta el a Földet, és túl is élte az  utazást.

 

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek