14 napig betiltottak mindennemű kulturális és sportrendezvényt Szlovákiában

7-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Szlovákiában – jelentette be a válságstáb hétfői ülése után Peter Pellegrini (Smer-SD) leköszönő miniszterelnök.

Pellegrini megerősítette, hogy amíg a stáb ülésezett, 2 újabb esetet jelentettek. Egyet Turócszentmártonból és egyet Kassáról. “Meg akarjuk állítani vagy lassítani a vírus terjedését, de egyelőre nem rendeljük el az összes iskola bezárást, mivel csak külföldről behozott fertőzéseket észleltünk. Egyelőre nem jelenthetjük ki, hogy rohamosan terjedne a fertőzés azok között, akik nem jártak külföldön.” – magyarázta Pellegrini. Hozzátette, hogy az iskolák és az óvodák bezárása problémákat okozna a munkaadóknak, mivel a szülők kénytelenek lennének otthon maradni a gyerekekkel.

A kormányfő bejelentette, keddtől (március 10.) 14 napos karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból térnek vissza Szlovákiába, és ez a velük egy háztartásban élőkre is vonatkozik. Aki nem tartja tiszteletben a rendelkezést, maximálisan 1650 euró pénzbírsággal sújtható.

Denisa Saková belügyminiszter (Smer-SD) bejelentette, hogy kedden reggel 6 órától az ellenőrzéseket kiterjesztik a rajkai, a felsőnémeti (Vyšné Nemecké), a jókúti (Kúty), a drétomai (Driemota) és a trencsénmakói (Makov) határátkelőre is. Saková tájékoztatása szerint fokozatosan az összes egészségügyi intézményt ellátják szájmaszkokkal.

Pellegrini azt is bejelentette, 14 napig tilos mindennemű kulturális és sportrendezvény az országban, függetlenül attól, hogy ki a rendezvény szervezője.

A körzeti orvosok egyenesen a Szociális Biztosítónak küldik majd a betegszabadságot igazoló papírokat, hogy a minimálisra csökkentség a további fertőzések veszélyét. A repülőtereken érvényben maradnak az eddig bevezetett intézkedések.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek